27. Nike Budapest Félmaraton

11400 boldog ember hullámzott végig a 27.NIKE Félmaraton különböző versenyein

Időtlen idők óta kéz a kézben jár a jó idő és az őszi futószezon kezdete. Ma sem volt másképpen, 25-26 fokos melegben érkezett célba a 27. Nike Budapest Félmaraton mezőnye (a rajt idején 20 fokot mutatott a hőmérő).

Egyébiránt már reggel minden adott volt ahhoz, hogy újra jó hangulatú versenyre kerüljön sor a nap folyamán. A VIP zónában jóformán lehetetlen volt nem beleütközni egy-egy hírességbe. Melegítettek az olimpiai bajnokok, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kammerer Zoltán, Kovács István, az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós. Nem győztek nyilatkozni a celebek, Szabó Zsófi, Tóth Gabi, Száraz Dénes. Forgott az TV2, az RTL, a Telesport, az ATV, a Digisport, az MTV Híradó kamerája.

A városligeti nagyrét szinte egyik percről a másikra megtelt a futókkal és kísérőikkel. A rajtnál pedig... Nos, a rajtnál olyan hangulat és szurkolás alakult ki, hogy azt tanítani kellene. Péter Attila a verseny szpíkere megtapsoltatta a külföldiekkel a magyarokat, a mieinkkel pedig az 54 országból érkezett külföldieket, 1500-an utaztak Budapestre erre a hétvégére.

A félmaratonistákat Ughy Attila, Budapest városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka indította útnak.Végül 6700 egyáni futó érkezett célba, ami rekordot jelent Magyarországon, hiszen eddig 6200-nál több futót soha nem regisztráltak a célban egyik félmaratoni versenyen sem.

Kerekesszékkel érkezett be a legelső versenyző Bók László, 1:02.12 mp-es idővel.

Bár a tavalyi férfi félmaratoni országos bajnokság első három helyezettje is ott volt a mezőnyben, idén egyiküknek sem sikerült dobogóra állni. Magyarország félmaratoni bajnoka Józsa Gábor, (MAC NS) lett, aki 1.06.36-es idővel ért célba. Józsa Gábor: 'Meglepett a végeredmény, hiszen Kovács Tamás és Minczér Albert személyében két olyan futó is volt a mezőnyben, akik a londoni olimpián is szerepeltek. Az időmmel különösen elégedett vagyok, hiszen életem legjobbját futottam. Igaz, egész nyáron egyéni csúcsokat döntögettem, az edzéseim intenzitását is növeltem, de elsősorban az edzésmennyiségem növekedett és ennek meg is lett az eredménye. Jó alap ez az eredmény az októberi maratonira. Természetesen ez a fő célunk Török János edzőmmel.

Sokat edzettem Soós Dániellel, tudtam, hogy vele számolni kell, számomra nem meglepetés, hogy ő lett a második.' Soós Dániel: 'A bajnoki címének megvédésére készülő Kovács Tamás erősen kezdett, csak 10 km-nél értem oda az él mellé, s akkor úgy öt kilométeren át együtt haladtunk. 16 km-nél éreztem úgy, hogy a VEDAC-osoknak már kezd rosszul esni a tempo, s akkor Józsával keményen belevágtunk és ekkor a legnagyobb ellenfeleink le is szakadtak. 17 km táján ki is alakult a végeredmény. Elégedettségem alapja az, hogy fél percet is javítottam az egyéni legjobb eredményemen, ami jó alap a nagy cél, az októberi maraton sikeres teljesítése előtt.'

A nőknél Kálovics távollétében biztos volt, hogy idén új bajnokot avatnak a félmaratonin. Nos a leggyorsabb Papp Krisztina, az UTE versenyzője volt. Ideje: 1:15.06. Szinte tizedre azonos idő a tavaly győztes Kálovicséval (1:15.04).

Papp Krisztina: 'Kicsit elfutottam az elejét, de ettől eltekintve semmi sem nehezítette a dolgomat. Remek verseny volt, különösem a lelkemnek tett jót, hisz elég komoly mélyponton kellett átvergődnöm. Költözés, az olimpiára nem jutottam ki, edzőt is váltottam. Ebben a győzelemben persze még benne van Csoma Ferenc munkája is, mint ahogy az új mesteremé, Káldi Zoltáné is.'

Az olimpián is szerepelt másik UTE futónő Erdélyi Zsófia 4 perccel később ért a második helyen célba, s láthatólag igen csalódottan vette át az érmét. Erdélyi Zsófia: 'Nem így terveztem. 5 km-nél beszúrt az oldalam, le kellett lassítanom. Ezzel azonban még nem lett a dolognak vége, 12 km-nél újabb beszúrás és attól kezdve csak szenvedtem. Sajnos messze kerültem a tervezett 75 percttől. A Spar maratonon nem indulok, a három maratonom elég volt.'

Csapatban a nőknél volt szorosabb a verseny, de végül a Vasas MiFiN megelőzte a londoni olimpián triatlonban indult Kovács Zsófiával felálló VEDAC-ot. A férfiaknál vigasztalódott a VEDAC az egyéniben elvesztett bajnoki cím miatt. A veszprémiek erősségére jellemző, hogy a dobogó harmadik fokára a második csapatuk állhatott fel.

Az U-23 korosztályban a nőknél Pap Csillának (MVSI), a férfiaknál Csere Gábornak (BEAC) nem akadt komoly ellenfele és így ők jelentős előnnyel nyerték meg a magyar bajnoki címet.

Csapatban Pap Csillának sikerült dupláznia, az MVSI-vel a dobogó tetejére került. Ugyanez Csere Gáspárnak nem ment, mert a Vasas MiFiN elsöpörte az ellenfeleit és a három futója - egyedüliként a mezőnyben - 4 órán belüli összesített idővel érkezett célba.

Ungvári Miklós jóformán meg sem izzadt, kiváló állapotát mutatja, hogy már az októberi maratonon való induláson töri a fejét, pedig a mai előtt sohasem indult félmaratonin. Beérkezett Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó is: 'Teljesen jól vagyok, sőt még tovább is futottam a cél után. Csak az elején az a lökdösődés nem esett jól, de aztán két kilométer után megtaláltam a ritmust. Úgy jöttem be a tervezett két órán belül, hogy egy kis időre ki is kellett állnom egy arra alkalmas bokor mögé...'

Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakos: 'Én a trióban futottam, a hármas szakaszon, 8, 3 km-t .Jól esett, jó idő, felszabadult emberek, remek hangulat, de azt azért nem bánom, hogy számomra csak kiegészítő sport a futás.'

Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos: '1:40-et terveztem, s ehhez képest az 1:33.10 egyéni csúcsom, pedig az elején lassan kezdtem. Akkor még nem voltam elég bátor. Az utolsó kilométerem viszont 4 perces volt. Szóval még mindig nem vagyok a csúcson, reális, hogy jövőre 1:30-on belül kerüljek. Életem nagy célja a New York maraton, de persze a budapestit sem akarom kihagyni. Készülnöm kell.'

A félmaratoni indulók - egyéniek, a párosok tagjai és a Fuss Budapest Trió váltói - hosszú ideig érkeztek célba. A befutókat végig a szurkolók vastapsa kísérte.

A félmaraton befutói után mintegy háromnegyed órával a Nike Liget-kör indulói rajtoltak el. Ez a rövidebb, kellemes futás is családias baráti hangulatban zajlott. A versenyközpontnak helyet adó nagyréten, ahol kiállítói sátrak és sportszervásárlási lehetőség várta az érdeklődőket, ugyancsak nagy volt a nyüzsgés. A Nike Budapest Félmaraton a kora délutáni órákban az eredményhirdetéssel ért véget.

Eredmények Félmaraton, férfi egyéni
1. Józsa Gábor (MAC-NS) 1:06:36
2. Soós Dániel (Bp.Honvéd SE) 1:06:45
3. Koszár Zsolt (SYN FIT SZTG)1:06:59

Félmaraton, női egyéni
1. Papp Krisztina (UTE) 1:15:06
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:19:15
3. Szederkényi-Takács Andrea (Vasas MiFiN) 1:19:30

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága, férfiak
1. Józsa Gábor (VEDAC) 1:06:36
2. Soós Dániel (VEDAC) 1:06:45
3. Koszár Zsolt (SYN FIT SZTG)1:06:59

Magyarország Félmaratoni Országos Bajoksága, nők
1. Papp Krisztina (UTE) 1:15:06
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:19:15
3. Szederkényi-Takács Andrea (Vasas MiFiN) 1:19:30

Félmaraton párban,férfiak
1. MAC-NS (Markót Tamás, Varga József) 1:20:13
2. ?8WMMVXB? 1:27:14
3. Közös Sport Egyesület (Kovács Lóránt, Prokopp András) 1:30:45

Félmaraton párban, nők
1. Közös Sport Egyesület (Prokoppné Teveli Petra, Kollárné Teveli Zsanett) 1:28:49
2. Tekergők (Kovács Melinda, Veres Csilla ) 1:29:13
3. Bakker (Bakó Réka, Kerekes Lilian) 1:32:37

Félmaraton párban, vegyes
1. Kettő 100 (Józsa Gábor, Klein Juli) 1:18:07
2. niKE-s Testvérek (Kis Tibor dr., Kis Zsanett) 1:18:17
3. Edina és Gábor (Vas Gábor, Koris Edina) 1:26:06

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága, U23, férfiak
1. Csere Gáspár (BEAC) 1:08:46
2. Szabó Sándor (TSC-GEOTECH) 1:11:28
3. Harsányi Tamás (MVSI) 1:12:42

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága, U23, nők
1. Pap Csilla (MVSI) 1:25:45
2. Gyűrkés Viktória (IKARUS) 1:28:52
3. Kovács Melinda (Margitsziget) 1:29:53

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága Férfi Csapateredmények
1. VEDAC (Kovács Tamás, Adók Roland, Minczér Albert) 3:27:55
2. Bp.Honvéd SE ( Soós Dániel, Khoór Bence, Rajnai Tamás) 3:39:00
3. VEDAC II (Fonyó Sándor, Esső András, Kállay Dániel Szabolcs) 3:41:05

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága, Női Csapateredmények
1. Vasas WiFin (Szederkényi-Takács Andrea, Pettkó-Szandtner Judit dr, Móczó Zsanett) 4:18:28
2. VEDAC (Kovács Zsófia, Badis Anissa Zsófia, Tóth Melinda) 4:20:35
3. Bp.Honvéd SE (Merényi Tímea Krisztina, Fertály Zita, Récsei Petra) 4:33:26

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága U23 Férfi Csapateredmények
1. Vasas MiFiN (Jenkei Péter, Molnár Ákos, Molnár Donát) 3:59:57
2. VEDAC (Kállay Dániel Szabolcs, Szabó Dániel, Tóth András) 4:03:15
3. Bp.Honvéd SE (Farkas Gábor, Szabó Péter, Tokodi Dávid) 4:15:50

Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága, U23 Női Csapateredmények
1. MVSI (Pap Csilla, Szepesi Nikolett, Széles Eszter) 4:48:26
2. Bp. Honvéd SE ( Récsei Petra, Sárdi Nikolett, Sipos Anna) 5:07:33
3. PSN Zrt (Nagy Enikő, Kellermayer Dalma, Lukács Zsófia) 5:23:36

Félmaraton, handbike
1. Serényi Tibor 1:04:05
2. Molnár István 1:07:26
3. Dobay Péter 1:08:38

Félmaraton, kerekesszékesek
1. Bók László (Powerstation SE) 1:02:12
2. Fenyvesi Zoltán (SUHANJ!) 1:13:42
3. Schober László (SUHANJ!) 1:52:57

FŐVÉDNÖK

VÉDNÖK

NÉVADŐ FŐSZPONZOR nike logo 2012 KIEMELT TÁRSSZPONZOR KIEMELT MÉDIATÁMOGATÓ metropol TÁRSSZPONZOR coca cola testebreszto 2011 Amway Horalky_logo volvo cerbona2013 MÉDIATÁMOGATÓ joy logo hazipatika wellnes_cafe Funzine Mozgásvilág_logo Diéta és Fitnesz TÁMOGATÓK

fb share