A női dolgok hatása a teljesítményre

A menstruációs ciklus sok nő számára megnehezíti a sporttevékenységeket, nem csupán a praktikus kényelmetlenségek miatt. A jelenség vizsgálatát és egyértelmű következtetések levonását azonban nehezíti, hogy a tünetek egyénenként nagyon különböznek, van aki semmilyen hatást nem érez, mások egyértelmű teljesítményromlásról számolnak be.

Dél-afrikai kutatók, Dr Andrew Bosch és Dr. Tanja Oosthuyse megállapították, hogy a ciklus során bekövetkező hormonális változások akadályozzák a megfelelő glikogén raktározást a ciklus első szakaszában, a második szakaszban pedig befolyásolhatják a szervezet szénhidrát és fehérje felhasználását sporttevékenység során.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a ciklus elején a nőknek nagyobb figyelmet kell fordítani az edzés/versenyt megelőző szénhidrátfeltöltésre, a ciklus közepén pedig a megfelelő frissítésre edzés közben, különösen ha több órán át tartó tevékenységről van szó.

A kutatók azt is megállapították, egy kerékpáros teszt során, hogy a nők teljesítménye az ovulációt megelőző egy-két napban volt a legmagasabb, amikor az ösztrogén hormon szintje is a legmagasabb a szervezetben.

A PMS, vagyis premenstruális tünetegyüttes kicsit más kérdés, az erre érzékenyeknél komoly problémákat okozhat. A sportolók körében többféle megoldást találunk, Paula Radcliffe például korábban hormontartalmú gyógyszerrel késleltette a ciklusát, de mellékhatásokat tapasztalt. 2002-ben a világcsúcsot a menstruációja első napján futotta, gyógyszer nélkül...

Mások fogamzásgátló szedésével igazítják a fontos versenyekhez a ciklusukat. A kanadai szinkronúszó válogatott orvosa például elmondta, ők az olimpia előtt egy évvel pontosan megtervezték a csapat "hormonális működését" a legjobb eredmény (és a legkevesebb kellemetlenség) érdekében.

Forrás: Edzésonlinefb share