Beszámoló a Nike Budapest Félmaraton afganisztáni testvérversenyéről

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának vállalkozó szellemű és kellő kitartással rendelkező tagjai fizikai állóképességüket mérték össze augusztus 5-én, a III. Pol-e Khomri Félmaraton (a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton párhuzamos rendezvénye) futóversenyen.

A lelkes indulóknak nagyon korán, hajnali 4 órakor kezdődött a napjuk az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálattal. A hajnali kezdés a magas nappali - 40-42 Celsius fokos - hőmérséklet miatt volt szükséges. Az egészségügyi ellenőrzést követően 30 versenyző - közülük többen most életükben először - sorakozott fel a startvonalhoz, az egyéni és csapat küzdelmekhez. A 21 kilométeres (34 kör a tábor kerítésén belül) táv rajtjánál a misszió törzsfőnöke köszöntötte az indulókat és buzdító szavai után, a felkelő nap első sugarainál, háromnegyed ötkor rajtolt el a maroknyi, lelkes mezőny: 22 egyéni és 4 páros induló.

A pálya útvonala a tábor területén belül - több emelkedővel, illetve lejtővel tarkítva - 621 m hosszú, amiből körülbelül a fele betonozott, a fennmaradó része pedig murvával borított. A legmagasabb és a legalacsonyabb pontok közötti szintkülönbség 4 m. A verseny ideje alatt 5 fő számolta a köröket, a felfrissülést pedig a két frissítőpont mellett - ahol vizet, szőlőcukrot és banánt vehettek magukhoz a versenyzők -, egy vizes kapu szolgálta, aminek nagy hasznát is vették a futók, hiszen az ötórai 22 fok másfél óra elteltével 29 fokra, míg a verseny végére 35,2 fok Celsiusra emelkedett.

A célszalagot elsőként (a várakozásoknak megfelelően) az Őr és Biztosító Század főtörzsőrmestere, Komor Sándor szakította át 1:30:28-as remek idővel, azonban a többi indulónak sem volt szégyenkezni valója, hiszen mindenki a megadott 2 óra 30 perces szintidőn belül futott be a célba.
Az egyéni versenyben az egyetlen külföldi nevező, a német Jens Langrehr lett a második 1:42:26-tal, míg a harmadik Nagy János szakaszvezető volt 1:43:13-as idővel.
A váltók versenyét megnyerő páros első futója az egyéniben győztes Komor Sándor volt, futótársával, Eff Máté hadnaggyal 1:29:32-es idővel nyerték ezt a távot. A második Szabó Csaba - Oláh János kettős végzett a második helyen 2:08:45-tel, a dobogó harmadik fokára a Dudás Tamás - Horváth András páros állhatott fel 2:18:11-gyel.

A versenyt követő délutánon pedig a szervezők és a versenyzők közös palacsintázással pótolták az elégetett kalóriákat.

Eredmények:

Egyéni félmaraton:
1. Komor Sándor - 1:30:28
2. Jens Langrehr - 1:42:26
3. Nagy János - 1:43:13

Félmaraton párban:
1. Komor Sándor és Eff Máté - 1:29:32
2. Szabó Csaba és Oláh János - 2:08:45
3. Dudás Tamás és Horváth András - 2:18:11fb share