Dupla kocsi, dupla motor: a Kékesre is készül a magyar Forrest Gump

Hét évvel ezelőtt kezdte, három éve nehéz sorsú gyermekeket ültet bele, a KPMG Kékes Csúcsfutáson pedig kettőt is fel szeretne tolni 1014 méterre. Iváncsics Zsolt legendás bevásárlókocsijába ezúttal Reni és Benjamin költözik.


Aki gyakran látogatja a BSI futórendezvényeit, bizonyára találkozott már Iváncsics Zsolttal. Nem nehéz kiszúrni: már hét éve egy bevásárlókocsival teljesíti a különböző távokat. Ám a 2012-es Telekom Vivicittá óta már nem csak azzal: "Egymás után teltek a futós, bevásárlókocsis évek, mígnem a 2008-as Nike Budapest Félmaratonon egy szegény sorban elő kislány álldogált édesanyjával a pálya mellett, adtam a picikének a kosaramból csokit, üdítőt, mire a kislány rám nézett és megkérdezte: hogy miért tolod ezt a kocsit? Elgondolkodtam, s azóta sérült gyerekek ülnek bele, s őket repítem."

A 18. KPMG Kékes Csúcsfutás a következő állomás, ahol minden eddiginél többet vállal. Mert bár -miként a képen is látszik - korábban kétszer is feltolt Mátrafüredről az 1014 méteres magasságig egy árva kisfiút, de most először egy speciális dupla kocsival készül a magyar Forrest Gump. "A Pető Intézet által nevelt 16 éves, szellemi és testi fogyatékos Reni már többször is jött velem, azonban a másik kocsiba az a hatéves Benjamin ül majd, akit csak most fogok megismerni. A történet pikantériája, hogy a Kossuth Lajos gyermekotthon lakóját néhány éve édesapja verte meg úgy, hogy a fél szemére megvakult. Az intézetből három másik árva futhat mellette, ők harmadszorra lesznek ezen a versenyen, minden évben ezt várják."

Zsolt azt mondja, durván 125 kilót kell extrában "cipelnie" a 11,6 kilométer hosszú, s 671 méteres szintkülönbséggel nehezített pályán. De ő kitartó. "Tudom mit jelent az a néhány óra számukra, amikor átélhetik, milyen örömöt jelent másoknak egy futóverseny. De a többi futó is sok erőt ad: tavaly például a Spart Budapest Maratonon, ahol szintén dupla kocsival futottam, az egyik kislány már nagyon kezdett elkedvetlenedni, mígnem a 40. kilométernél egy ismeretlen bedobott egy csokit. Ettől rögtön felvidult."

Még szűk egy hónap van hátra, de ő és a gyerekek is nagyon várják már az eseményt. "A kisfiúnak nagyon rossz sorsa volt gyermekkorában, ilyesmi élményei egyáltalán nem voltak, ami számomra is hatalmas lelki töltést ad. Ez nekem most dupla motor. A két pici szív adja az erőt, hogy fel bírjam őket tolni."Videós összefoglaló a tavalyi maratoni vállalkozásról, benne Kékes Csúcsfutás-képekkel:fb share