Felhívás testszűréssel kapcsolatos sportorvosi vizsgálatra

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéke amatőr sportolók jelentkezését várja olyan orvosi vizsgálatra, melynek célja a szív- és érrendszeri betegségek pontosabb megismerése.

A telítetlen zsírsavak hatása fizikai terhelés mellett elnevezésű vizsgálatra azok jelentkezhetnek, akik amatőr szinten sportolnak, de rendszeresen edzenek, kissé túlsúlyosak és/vagy koleszterinproblémákkal küzdenek. A vizsgálat időpontja: 2011 augusztus 8-9-10. délelőtt (további időpontok egyeztetés szerint). A vizsgálat helyszíne: Budapest, Alkotás u. 44., Testnevelési Egyetem új épület, orvosi rendelő. A vizsgálat szívultrahangból, antropometriás mérésből, étkezési és edzésnapló elemzésből, vérvételből (első nap, köztes nap, utolsó nap), ekg-ból és két terheléses tesztből áll, melyeket 90 nap után megismételnek. A vizsgálaton résztvevőknek 90 napig omega-3 zsírsav kapszulát kell szedni, melyet a vizsgálat végzője biztosít. A jelentkezőknek minden vizsgálati eredményt és leletet kiértékelve rendelkezésre bocsátanak.

Részletes tájékoztató és jelentkezés a rankymarti@hotmail.com címen.

Az egyetem a vizsgálati felhívás mellett közzé tett egy részletesebb és szakmaibb leírást. A vizsgálat iránt érdeklődőknek érdemes ezt is elolvasniuk.

"A tudomány fejlődésével a szív-érrendszeri betegségek vizsgálatában és kezelésében egyre újabb molekulák szerepének vizsgálata válik szükségessé. Kutatásaink nagymértékben elősegíthetik a telítetlen zsírsavak (omega-3, omega-6, konjugálatlan linolsav CLA) egészséges és magas vérkoleszterin szinttel járó kórállapotokban a keringésre gyakorolt hatásaival kapcsolatos ismereteink bővülését. Vizsgálatunk nagy szerepet tölthet be a sportolói kóros vérlipid-szintek normalizálásában, ezzel a későbbi szív- érrendszeri megbetegedések prevenciójában.

Az eddig még e téren ismeretlen szerepű molekulák működésének pontosabb megismerése tudományos vizsgálatok által lehetséges. Az ebben való közreműködésre kérjük fel Önt.

A vizsgálat címe: Telítetlen zsírsavak hatásai fizikai terhelés mellett

A vizsgálatok során az ergometriai laborban (futószalaggal/kerékpárral) fizikai megterhelésnek tesszük ki, és az élettani paraméterek (pulzus szám, vérnyomás, vér oxigén telítettsége, EKG) mellett vérvétel útján laboratóriumban meghatározzuk a vérzsír-szinteket, illetve az azokat befolyásoló paramétereket (teljes vérkép, süllyedés, éhgyomri vércukor, se Nátrium, Kálcium, Magnézium, Kálium Vas, teljes vaskötő kapacitás, se húgysav, se karbamid, se kreatinin, se koleszterin, se triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, apoliprotein A és B, LPA, se GOT (ASAT), se GPT (ALAT), se ALP, összbilirubin, direkt bilirubin, lipáz, se albumin, se globulin, CPK, LDH, CRP, protrombin, alvadási idő, E-vitamin (összesen kb. 15ml teljes vér)).

A vizsgálat során több alkalommal (terhelés előtt, illetve 90 nap után) kb. 15 ml vért veszünk Öntől. A vérvételhez vénaszúrásra van szükség hagyományos, egyszer használatos vérvételi tűvel. A levett mintákon biokémiai, laboratóriumi méréseket végzünk el. A vizsgálatok alacsony kockázatúak (szövődménylehetőségek: a bőr helyi irritációja, vénagyulladás, kis mértékű vérzés).

Reméljük, hogy a számos betegen tervezett vizsgálat közelebb visz a telítetlen zsírsavak szív-érrendszeri hatásának pontosabb megismeréséhez és annak a prevencióban betöltött szerepéhez. Vizsgálataink célja, hogy a koleszterin-rizikófaktorral rendelkező fiatal és/vagy sportoló szervezet lehetőség szerint gyógyszerek nélkül effektíven megelőzhesse az egyén fokozott veszélyeztetettségét a szív és érrendszeri megbetegedésekre.

Kérjük, járuljon hozzá ahhoz, hogy az Önből eltávolított verejték- és vérmintákon kizárólag tudományos (nem kereskedelmi célú!) vizsgálatokat végezhessük. Így ez az Ön érdekeit semmiben nem sérti, azaz semmiféle beavatkozást nem igényel, a feldolgozás névtelenül történik, viszont elősegítheti az orvostudomány fejlődését."fb share