54 évesen is lehet maratont nyerni

Az 54 éves amerikai Doug Fernandez, számos fiatalabb atlétát megelőzve, 2:40:23 idővel nyerte a Harrisburg Maratont. Természetesen, a mezőny nem világklasszisokból állt, de korosztályában igencsak szép eredmény, ráadásul nem egész életében sportoló atlétáról van szó.

Fernandez eredetileg venezuelai, egyetemistaként került Amerikába, de már amerikai állampolgár. Fiatalon atletizált, de rövidebb távokon, 800 méteren 1:49 a legjobbja. Később katonának állt, és csak a szükséges mértékben sportolt.

Aztán 45 éves korában, túlsúlyosan, úgy döntött, megpróbál formába lendülni újra. Futni elsősorban a fogyás miatt kezdett el, nem ment könnyen, de aztán olyan jól sikerült neki, hogy 47 évesen 3:08:43 maratont futott és azóta is töretlenül fejlődik. Jelenleg normál munkaidő mellett, edző nélkül készül, akár heti 100 mérföldet is fut.

Korosztályában számos versenyt nyert már, legutóbb idén Berlinben, 2:37:04-gyel. Jövő évi célja, hogy Bostonban, Berlinben és New Yorkban is sikerüljön korosztályos győzelmet szereznie. A két utóbbi versenyen már az 55-59 kategóriába kerül, ami némiképp könnyebbséget jelenthet.

Véleménye szerint, az a baj, hogy az emberek fejben öregszenek meg idejekorán, pedig ha nem állítanának maguknak korlátokat, sokkal jobb eredményeket érhetnének el. "Mindig képzeld azt, hogy fiatal vagy" - javasolja.

Forrás: Edzésonlinefb share