37 millió dolláros, illegális ajánlat segítette Katart az atlétikai vb-hez?

A 2019-es atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) Dohának ítélte. Már sok versenyző mondta, hogy a katari hőségben lehetetlen lesz majd jól teljesíteni, de néhány sportvezető pénzügyi szabálytalanságokat is látni vél.

A spanyol szövetség elnöke, Jose Maria Odriozola azt állította, a katariak 37 millió dollárt ajánlottak fel az IAAF-nek, és ez több tanácstagot is meglepett. A szponzorálással elvileg semmi gond nincs, de a spanyolok szerint az ajánlat a november 7-i határidő után futott be. "Mi azt mondjuk, ez illegális, de ők azt állítják, hogy a bíráló bizottság már korábban is látta az ajánlatot. Viszont ez a mai napig nem került nyilvánosságra. Ez elég jó ösztönző: 30 millió öt éven keresztül egy bankban, plusz hétmillió a tévés és marketingjogokra."

Az IAAF tagadta, hogy bármilyen szabálytalanság történt volna, ahogy most a katari bank, 2011-ben a Samsung, 2013-ban az orosz VTB bank kötött szponzor megállapodást a vb-vel kapcsolatban.

Odriozola vádaskodása egyelőre kevésnek tűnik, érthető a frusztráltsága, mert a spanyolok az első körben kiestek barcelonai nevezésükkel. A második körben Katarra 15-en, az amerikai Eugene-ra 12-en szavaztak.

"Ez a lehető legrosszabb, ami történhetett, hogy Doha kapta a rendezési jogot. A pénzen kívül nincs semmijük. Nagyon elégedetlen és mérges vagyok. Nem is fogok elutazni oda. Nagyon rossz lépés volt ez a világ atlétikájának" - mondta Odriozola.

Forrás: Sportgézafb share