50 kilométeres Világkupa döntő Dohában

Doha adott otthont október 31-én az 50 km World Trophy Final elnevezésű ultrafutó döntőnek. Magyarországról a meghívott legjobb 20 futó közé Zabari János, a TFSE- A-Tomsport versenyzője kvalifikálta magát. A futás tökéletesen elkülönített, forgalomtól lezárt pályán, három frissítő állomással, és lassításra kényszerítő kanyarokkal tarkított 5 km-es körön zajlott.

A rajtot követő erős kezdés után a kenyai, zimbabwei, angol, amerikai élboly jelentősen csökkentette a tempót, és a vízválasztó 25-30 km-nél átalakult a mezőny eleje.
Az afrikai futók tovább maradtak az élen, majd a végén zimbabwei, angol, holland sorrend alakult, igaz jócskán szétszóródtak már az indulók.
A párás meleg minden futót próbára tett, többen gyomor panaszokra hivatkozva szakították meg a versenyt, de végül csak ketten szálltak ki a férfi mezőnyből, köztük az egyetlen kenyai futó.

Zabari János a 16. helyen ért célba. "Sajnos a két héttel a verseny előtti vírusos megfázása nem jött teljesen rendbe, bár jól érezte magát, és bizakodva állt a rajthoz. Közérzete miatt többször le is kellett állnia pár percre. A holtponton jelentős időveszteség árán jutott túl." - mondta el Molnár Tamás.

A nőknél amerikai győzelemnek tapsolhatott a közönség, a kellemetlen párás idő ellenére az időeredmény is figyelemre méltó. A második helyen angol atlétanő, a harmadikon kanadai futott be a célba. Mindhárman részt vesznek a három hét múlva rendezendő 100 km-es Világ bajnokságon, ahol Magyarországot Zabari János, Polyák Csaba és Steib Péter képviseli majd az egyéni, és a csapatversenyben. A 45-49 éves Masters kategóriában Zabari János kiemelkedő helyezést érhet el a nehéz versenyen.

Magyar női csapat nem indul 100 km-es VB-n.

Forrás: MASZfb share