Renaud Lavillenie és Valerie Adams az év atlétája

A rúdugró Renaud Lavillenie-t és a súlylökő Valerie Adamset választották az év atlétájának, a győzteseket az IAAF péntek esti monacói gáláján hirdették ki.

A Londonban olimpiai bajnok francia Renaud Lavillenie sorozatban a harmadik Európa-bajnoki aranyát nyerte az augusztusi, zürichi kontinensviadalon, de idényének csúcspontja előbb volt, mégpedig februárban, amikor Donyeckben 6,16 méterre javította a fedett pályás világcsúcsot.

A kétszeres olimpiai aranyérmes, szabadtéren négyszeres, fedett pályán háromszoros világbajnok új-zélandi Valerie Adams azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tovább folytatta győzelmi sorozatát, s immár 56 verseny óta veretlen.

Az IAAF október elején tíz-tíz férfi, illetve női jelöltet nevezett meg, a versenyzők, sportági tisztségviselők, tagszövetségek és újságírók október 16-ig szavazhattak a legjobb háromra.

A férfiaknál az idén veretlen Justin Gatlin amerikai sprintert, valamint Dennis Kimetto világcsúcstartó kenyai maratonfutót tartották még esélyesnek a végső győzelemre; a nők között pedig Genzebe Dibaba etióp futó és Sandra Perkovic horvát diszkoszvető nevét emlegették Adamsé mellett.

Forrás: MASZfb share