Bubka a doppingolók edzői ellen is keményebben lépne fel

A doppingoláson ért sportolók edzőit a korábbinál keményebben szankcionálná Szerhij Bubka, a rúdugrás korábbi királya, aki pályázik a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöki posztjára.

Az ukrán sportvezető szerint nemcsak a csaló versenyzőkről, hanem az ő környezetükben dolgozókról is központi adatbázist kellene létrehozni, és távol kell őket is tartani a sportágtól.

Bubka a nemrégiben kipattant orosz doppingbotrányról - amelyben olimpiai bajnok gyaloglók mellett edzőket is eltiltottak - annyit mondott, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatra van szükség, de amíg az nem zárul le, nem kívánja kommentálni az esetet.

Az IAAF augusztusban választ elnököt a távozó 81 éves Lamine Diack helyére. Az olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok Bubka - aki pályafutása során 35-ször állított fel világcsúcsot - mellett a britek kétszeres olimpiai bajnoka, Sebastian Coe indul a posztért. Coe 1980-ban Moszkvában és 1984-ben Los Angelesben lett ötkarikás bajnok 1500 méteres síkfutásban, emellett 12-szer állított fel világcsúcsot 800 és 1500 méteren, valamint egy mérföldön.

Forrás: MTIfb share