Kiplagat győzött, teljes kenyai dobogó a Világbajnokság női maratoni számában

Soha még egyetlen nemzetnek sem sikerült a Világbajnokságon, akár a férfi, akár a női maratoni számban megszereznie az 1-2-3. helyet. Vasárnap, a dél-koreai Tegu városában rendezett a 2011-es IAAF Atlétikai Világbajnokságon három kenyai atlétanő végrehajtotta ezt a bravúrt.

24 fok és 85 százalékos páratartalom fogadta a futókat Teguban.
A női maratoni számban Los Angeles és New York győztese, Edna Kiplagat szakította át elsőként a célszalagot 2:28:43-as idővel. Nem volt egy könnyű győzelem, mert az egyik frissítőállomásnál elbotlott honfitársában, a később harmadikként célba érő (2:29:14) Sharon Cheropban. Kiplagat bevágott Cherop elé a folyadék frissítőnél, és összeakadt a lábuk, ő pedig elterült. Cherop természetesen azonnal megállt és felsegítette.

"Egy kicsit kemény volt és fájdalmas, de el kellett feledkeznem róla és csak futni" - mondta Kiplagat a balesetről. "Egy kis vér is kibuggyant... Meglepődtem, és nem voltam biztos benne, hogy be tudom fejezni a versenyt.
Most futottam az első világbajnokságomon és nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem. Nem volt speciális stratégiám, egyszerűen csak megpróbáltam gyorsítani 32 kilométernél. Valószínűleg az etiópiaiak nem tudtak velem tartani ezután."

Atlétikai Világbajnokság, Tegu
Női maratoni futás
1. Edna Kiplagat (Kenya) 2:28:43
2. Priscah Jeptoo (Kenya) 2:29:00
3. Sharon Cherop (Kenya) 2:29:14

Források: Runner's World, Reutersfb share