Programajánlatok a Hortobágyon

A versenyek és túraprogramok mellett a Hortobágy, mely 1999 óta a Világörökség része számos más programlehetőséget nyújt a versenyzők és kísérőik számára.

Hortobágy község központjában:


Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
Tourinform Iroda

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Tel.: 52/589-000, Tel./Fax:52/589-321, E-mail: info@hnp.hu, www.hnp.hu
Tel.:52/369-140, E-mail:hortobagy@tourinform.hu

A létesítmény számos lehetőséget kínál a nemzeti parkba érkező turisták számára, teljes körű információt kaphatnak a térség turisztikai programlehetőségeiről, szállás- és vendéglátóhelyeiről. Az épületben található a puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató kiállítás.
Az épületben található még egy ajándékbolt, ahol a kézművesudvarban dolgozó mesterek termékeit és egyéb nemzeti parki termékeket lehet megvásárolni.


Hortobágyi Kézművesudvar

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Tel.: 52/589-000, Tel./Fax:52/589-321, E-mail:info@hnp.hu, www.hnp.hu

A kézművesudvarban az e tájra jellemző mesterségekkel lehet megismerkedni és nemcsak messziről, hanem testközelből is, hiszen néhány műhelyben mindig folyik bemutató foglalkozás is.
A nézelődés mellett gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a népi játékainkat. Előzetes bejelentkezéssel lehetőség nyílik kézműves foglalkozáson való részvételre is, melynek ára 700-1.000.-Ft/Fő/foglalkozás


Hortobágyi Pásztormúzeum

4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
Tel.: 52/589-040, Tel./Fax:52/589-321, E-mail:info@hnp.hu, www.hnp.hu

A Pásztormúzeum épülete eredetileg szekérállásként funkcionált, ahol megpihentek a pusztán átutazók és a vásárokra érkezők. A múzeumban található állandó kiállítás élethű bábuk, élőképek, hanganyagok, vetítések segítségével mutatja be a 19-20. század fordulójára jellemező pásztoréletet. A pásztorok viseletét, munkaeszközeiket, használati tárgyaikat, illetve az egykori vásárok hangulatáról is képet kaphatunk.


Körszín kézműves kiállítás és vásár

4071 Hortobágy, Petőfi tér
Tel.: 52/589-025, Tel./Fax:52/589-321, E-mail:info@hnp.hu, www.hnp.hu

A körszínben berendezett kiállítás panoptikum bábuk segítségével mutatja be térségre jellemző mesterségeket, a mesterek műhelyét és használati eszközeiket, tárgyaikat. Az épület előtt áll a Világörökségi Diploma átadásának emlékére emelt faragott kőoszlop.


Hortobágyi Csárda kiállítása
4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
Tel.: 52/589-000, Tel./Fax:52/589-321, E-mail:info@hnp.hu, www.hnp.hu

Az épület egykori vendégszobáiban található a Hortobágyi csárda történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit bemutató multimédiás kiállítás, viseletpróbával és fotópontokkal.
A Pásztormúzeumban vásárolt közös belépőjeggyel a Pásztormúzeum, a Körszín, a Hortobágyi csárda kiállításai is látogathatók.


Kilenclyukú híd

Magyarország leghosszabb kőhídja, mely 167,3 méter hosszú és kilenc boltívre támaszkodik. 1827-1833 között épült Povolny Ferenc tervei alapján. Az itt elhaladó út fontos kereskedelmi és marhahajtó út volt évszázadokon keresztül Debrecen és Pest-Buda között. A híd Hortobágy falu központjában a 33-as számú főút mentén található.

A híd lábától indul áprilistól-októberig minden nap, ha az időjárás engedi az a motorcsónakos túra, mely a Hortobágy folyó élővilágát mutatja be. A program időtartama kb. egy óra. A program vezetője: Baranyai Sándor egyéni vállalkozó. Tel.: 30/493-5513.


Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány

4071 Hortobágy, Petőfi tér 6.
Tel.: 52/369-181, 30/943-5494, E-mail: pusztadoktor@t-online.hu, www.madarpark.hu

A parkba látogató vendégeket négy évszak élővilágát és a madarakat fenyegető veszélyeket bemutató kiállítás és látványkórház várja. A park területén röpdék, tavak között barangolhatnak a vendégek, kicsik és nagyok kipróbálhatják a park játszóterének játékait is.


Hortobágy falu központjától 1,5 km-re található a Pusztai Állatpark 4071 Hortobágy-Tornyi-domb
Tel.: 52/701-037, E-mail:allatpark@hortobagy.eu
www.hortobagy.eu, www.pusztaiallatpark.hu

A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Nonprofit Kft. hozta létre azzal a céllal, hogy egyrészt bemutassa a régi magyar háziállatainkat, másrészt pedig hogy fenntartsa ezeket a háziállatfajtákat és népszerűsítse őket a látogatók körében.
Az állatsimogatóban vendégeink testközelből is megismerhetik az egyes állatfajtákat. A gyerekek kisszekerekkel is bejárhatják az Állatparkot, élvezhetik a Pusztai játszótér tájjellegű fajátékait.
Előzetes bejelentkezéssel számos változatos program igényelhető: pusztai virtus játékok, Kamilla kunyhóban kemencés ételek főzése, szabadtéri foglalkozások, gyerekfoglalkozások, arcfestés.


Hortobágy falu központjától 3 km-re található a Mátai Ménes


4071 Hortobágy-Máta
Tel.: 52/589-369, E-mail:,mataimenes@hortobagy.eu, turizmus@hortobagy.eu
www.hortobagy.eu

A Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja.
A tenyészet fő feladata a nóniusz fajta fenntartása, valamint e génmegőrzési célon kívül a modern sport- és hobbiigények kielégítésére alkalmas magyar sportló fajta tenyésztése. A Ménes ismertségét a nóniusz lófajtán kívül a hortobágyi csikós hagyományok adják.
A szervezett programok közül a legnépszerűbb a pusztai fogatozás, mely a puszta természeti értékeit, a pásztorhagyományokat, csikósokat és a tájra jellemző őshonos állatokat mutatja be. A program végén nádudvari feketekerámia műhely és a ménes törzsistállói is megtekinthetőek.

Hortobágyi Vadaspark

4071 Hortobágy-Malomháza- Jegypénztár a Pásztormúzeumban!
Tel.: 52/589-000, Tel./Fax:52/589-321, E-mail:info@hnp.hu, www.hnp.hu

A Hortobágyi Vadaspark az ősi puszta vadvilágát mutatja be: azokat az állatfajokat, melyek az ember megjelenése előtt gyakoriak voltak ezen a területen, de a civilizáció térhódítása miatt kipusztultak: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, vadmacska, róka, görény stb.
A látogatók rendelkezésére áll még egy ősi állatvilágot bemutató kiállítás, büfé és ajándékbolt.
A nagyvadak testközelből történő megismerésére is van lehetőség extra szafari program keretében. A túra során terepi autóval, idegenvezetővel lehet a vadlovakat és őstulkokat megközelíteni. Az extra szafari program emelt díjas, időjárás függő, időtartama kb. 20 perc, maximális létszám: 7 fő.
Az extra szafari programra a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában illetve a helyszínen a vadaspark ajándékboltjában lehet.

A Hortobágyi Vadaspark kizárólag a nemzeti park járművével közelíthető meg, mely a Hortobágy falu központjában lévő Pásztormúzeum elől indul.

Indulás a Vadasparkba (menetidő kb. 10 perc): minden egész órában
Visszaindulás a Vadasparkból (menetidő kb. 10 perc): minden fél órában
Az utolsó járat zárás előtt 1 órával indul!
Az épületek 15 perccel a vadaspark zárása előtt bezárnak!


Hortobágy falu központjától a 33-as főút mentén Tiszafüred irányába haladva, majd a 67. kilométerkőnél lekanyarodva Hortobágy-Halastó felé található a Hortobágy-halastavi Kisvasút

4071 Hortobágy-Halastó
Tel.: 52/589-000, Tel./Fax:52/589-321, E-mail:info@hnp.hu, www.hnp.hu

A hortobágyi-halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, melyek a tógazdasági hasznosítás mellett változatos és gazdag élővilágot rejtenek.
Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág.
A kisvasút, mely az ország egyetlen halastavi környezetben közlekedő kisvasútja, lehetővé teszi, hogy a turisták elérjék a halastórendszer távolabbi részeit is és közben gyönyörködjenek a tájban és a gazdag madárvilágban.
A kisvasút pénztáránál kerékpár kölcsönzési lehetőség elérhető.
Az épület mellett játszótér várja a gyerekeket.



fb share