Különleges páros a Balaton Szupermaratonon

Sajátos párost alkot a 4. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratonon induló Tóthné Bán Gyöngyi és Tiszai Helga: a BSI-n keresztül lettek futótársak.

A háromgyermekes, balatonboglári Gyöngyi még az első Balaton és FélBalaton Szupermaraton előtt írt levelet a BSI-nek, melyben futótárshiányra panaszkodott. A probléma hamar megoldódott, és Gyöngyi szerint mára valamiféle barátság is kialakult futópárjával, Tiszai Helgával.

- Hogyan viszonyul a család a hobbidhoz?

- Vicsorognak rám. Elsősorban a férjemmel vívtunk nagy harcokat, ugyanis vadászként kora reggel és esténként indulna a természetbe, éppen akkor, mikor én is futócipőt húznék. Komoly vitáink is voltak emiatt, végül azért sikerült kompromisszumot kötnünk, így felváltva áldozhatunk a hobbiainknak. De nincs is ezzel probléma, mindenkinek megvan a maga kis stiklije. Az enyém a futás! Egyébként az egész család jobban jár azzal, hogy elengednek, mert ha néhány nap kimarad, akkor jóval feszültebb vagyok a kelleténél.

- Egész életedben sportoltál?

- Gyerekkoromban sokat mozogtam, a nyolcvanas években például az olimpiai ötpróbán az egész családom jelen volt, azonban a továbbtanulás éveiben már nem maradt sok idő a sportolásra. Néhány évvel ezelőtt vettem a fejembe, hogy mindenképpen le szeretném futni a maratont, és 2007-ben teljesítettem is. Az utolsók között értem célba, de azért valahogy bevonszoltam magam! - Kétszer csapatban teljesítetted a Balaton és FélBalaton Szupermaratont, egyszer párosban. Idén is Tiszai Helgával együtt vágtok neki a távnak. Régi az ismeretség?

- Még az első szupermaraton előtt írtam a BSI-nek egy levelet. Nem volt ugyanis partnerem, akivel nevezhettem volna a versenyre, ők pedig "összehoztak" Helgával, akivel évek óta remek párost alkotunk. Kizárólag versenyeken találkozunk, azonban egész évben e-mailen tartjuk a kapcsolatot. Hatalmas élményt és szórakozást jelent számunkra ez a sport, és rengeteg vicces történetünk is adódik. Tavaly például 10 perccel a rajt előtt hívott Helga, hogy elfelejtett átszállni a vonaton, így most éppen Veszprémben ücsörög. Egyedül vágtam neki a távnak, ő pedig jóval később csatlakozott.

- Ki a jobb futó köztetek?

- Sajnos ő az erősebb. Én is tépek, de egyszerűen sosem vagyok jobb időre képes. De abszolút nincsen ezzel probléma. Inkább motivál a helyzet: már korábban elhatároztam, hogy egyszer négy órán belül teljesítem a maratont. Ha Helgának sikerült, akkor én miért maradnék le? Mindent egybevetve, sosem versenyzek mással. Magamra koncentrálok. Három gyermekes anyukaként a szórakozásra koncentrálok. Ha utolsó között érek be, akkor sincsen baj, hiszen nagyokat nevetünk és rengeteg pozitív élménnyel gazdagodunk minden versenyen.



fb share