Újhegyi Sportliget

Újhegyi Sportliget

ujhegy3

A kedvenc futóterepem elsősorban praktikus okokból vált kedvencé, mert majdnem bemelegítésnyire és levezetésnyire található a lakóhelyemtől. Gyakran kora reggel, futással indítom a napot, ezért célszerű volt a közelben futóterep után nézni. Egyébként sem vagyok híve a "több órát utazom egy kis futásért" megoldásoknak, mert akkor akár futhatnék is. Húsz perces átmozgatástól a maratoni előtti 30 kilométeres futásig edzettem már mindent ezen a terepen. Nekem egyáltalán nem unalmas itt köröznöm, bár néha vannak "mazochista" hajlamaim és egy 400 m-es atlétikai pályán is képes vagyok 30-45 kört megtenni, ha olyan a hangulatom...

ujhegy_futas

Helyszín (város/városrész): Budapest/Újhegy (X. kerület).
Kiindulási és végpont (rajt-cél): Újhegyi Sportliget (az Újhegyi uszoda mögött).
Útvonal: kör(négyszöglet)pálya, Újhegyi út-Harmat utca-Hangár utca-Bányató utca.
Futható távolságok (körök) km-ben: egy kör kb. 1800 m. (±15-30 m)
Talaja: aszfalt, de lehet füves terepen (Harmat u. és Bányató u. teljes hosszában) is futni kb. 65-70 %-át.
Szintkülönbségek: két kisebb, enyhe emelkedő kb. 150-200 m hosszúak, az egyik valamivel meredekebb.
Megközelíthetőség: futva, kerékpárral (kijelölt kerékpár útvonalon van), tömegközlekedve: a 68-as (Újhegyi úti megálló) vagy 85-ös (Mélytó utcai megálló), piros 85-ös (csak hétköznapokon, Mélytó utcai megálló) autóbusszal, autóval ingyenes parkolási lehetőség.
Vannak-e veszélyei? A lakótelep lakói gyakran sétáltatják a kutyáikat a parkban (és egy kutyaiskola is van a Hangár utcában), az intelligensebbje pórázon vagy megfogja, ha arra futok. A többinek megpróbálok előre és hangosan köszönni... és mosolyogni, bár ez inkább vicsor a kutyának, eddig bejött...

Egyéb: Az általam futott kör aszfalton, úttesten/részben járdán vezet. Forgalom alig, így egyáltalán nem veszélyes. A park miatt csendes és teljesen zöldövezeti. Egyetlen forgalmasabb rész az Újhegyi út (ez a járdás szakasz). Általában reggel, hajnalban futok, már megvannak az ARCOK, akik velem együtt róják a köröket. Hétvégén többen. A meredekebb lejtő kiválóan alkalmas dombedzésre. A "pálya" végig kivilágított, így sötétben is jól futható. Télen letakarítják a havat, ezért egy-két napon belül, akár száraz felületen lehet edzeni.

Ajánlom mindenkinek, aki arra lakik. A sportliget kiválóan alkalmas egy családi nap eltöltésére. A futókörön található az Újhegyi Uszoda (nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 6:00-20:00, szombat-vasárnap: 8:00-19:00) és Strandfürdő, a Sportligetben lehetőség van kosárlabdázni, streetballozni, focizni, ping-pongozni és kissé megtépázott teniszpálya is található. A zöldparkos rész tavasztól őszig akár piknikezni is lehet és a tavaly ősszel kialakított modern, gyermekbarát játszótér órákra lekötheti a kicsiket és nagyobbakat is. Ilyenkor télen szánkózó dombként is funkcionál.

Egy kis változatosság Az Újhegyi út másik oldalán található a Mély-tó, amelyet három szinten (aszfalton) lehet körbe futni. A tóban többen pecáznak, arról nincsenek statisztikai adataim, hogy fognak is valamit.

Köszönöm annak a magas, erősebb testalkatú vidám hölgynek a jókedvét, üdvözlését, biztatását, aki munkába menet ismeretlenül is rám köszönt hideg téli reggeleken és ezzel hitet adott az Emberekben.

Írta: tandf



fb share