Hasznos tippek a helyes táplálkozáshoz

Ahhoz, hogy Kinga megfelelő táplálkozással tudja támogatni a szervezetét a Vivicittára való felkészülés idején, az OÉTI dietetikusai a NutriComp Sport 3 étrendelemző program segítségével kiértékelték Kinga 3 napos táplálkozási naplóját. Az elemzés elkészítésekor fontos szempont volt, hogy Kinga onkológiai betegségen esett át, testösszetétele a fő paramétereket nézve a normál tartományba esik (nem kell fogynia, nem alultáplált), most kezdte el az áprilisi Vivicittára a felkészülést.

Kinga számára tartandó táplálkozási irányelvek:

Étkezzen változatosan, idénynek megfelelően.
Alakítsa ki étkezési rendjét, egyen naponta 5 x 3 óránként.
Törekedjen az ideális testsúly, testösszetétel megtartására, melyhez figyelnie kell az energiaegyensúlyra.
Igyon meg napi 2-2,5 liter folyadékot, többségében vizet.
Az elfogyasztott gabonák fele (kenyerek, pékáruk, tészták) legyen teljes kiőrlésű, köretként pl. köles, árpa, hajdina stb.
Naponta többször egyen zöldséget, gyümölcsöt, legalább egyszer nyers formában, összesen legalább 400 g-ot (pl. reggelire paradicsom, paprika, uborka, retek; kisétkezésre 1-1 db gyümölcs; ebédre zöldségköret, saláta).
Mindhárom főétkezése tartalmazzon sovány állati fehérjét és hetente egyen halat.
Fogyasszon naponta legalább 0,5 l sovány tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket (például 0,5 l kefir, joghurt, 7,5 dkg sajt).

Figyeljen az alacsony zsiradékbevitelre:
Használjon kevesebb kenőzsiradékot
Készítse ételeit sütőzacskóban, római tálban, párolóedényben stb...
Válasszon alacsony zsírtartalmú húsokat, sajtokat.
Csökkentse a füstölt áruk, húskészítmények fogyasztását. Ezek helyett készítsen például zöldfűszeres túrókrémet, halpástétomot, zöldségkrémet stb.
Hetente legfeljebb két alkalommal egyen édességet.

Tovább a teljes cikkhez a life.hu oldalára



fb share