Parádés rekorddal köszöntötte a tavaszt a 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás

29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás végleg elhozta a tavaszt, ideális futóidőben (start 17 fok, cél 19 fok) vezényelhette a bemelegítést Katus Attila. A tavasz hagyományosan legvonzóbb szabadidős eseményére 20750 sportember nevezett, ez volt minden idők legnagyobb létszámú budapesti Vivicittája!

Tavaly 15650 sportember nevezett az eseményre Ez a csúcs 2014-ben megdőlt, hiszen idén több mint 5000 futóval nőtt a létszám. Ezzel ez a verseny minden idők második leglátogatottabb szabadidő sport eseménye Magyarországon, a top listán csak a tavalyi 28. SPAR Budapest Maraton áll előtte, ahol 21930 futót regisztráltak!

Magyarország összesen 770 településéről neveztek futók az eseményre. Budapestet és Pest megyét nem számítva a legtöbb nevezővel rendelkezik: Fejér 416, Komárom-Esztergom 315 és Jász-Nagykun-Szolnok megye 263 futó.

Budapesten a legerősebb kerületek a XI. 860, a XIII. 814, a III. 759, a XIV. 720 futóval.

57 ország képviseletében több mint ezer külföldi is jelentkezett (a legtöbben a félmaratonin). Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, többek közt Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnámból, Venezuelából. A legtöbb, száznál is több külföldi Horvátországból és Angliából indul Budapestre.

A futók frissítésére 500 kg banánnal, 35 kg szőlőcukorral, 3000 liter iso itallal, 6500 liter vízzel készülnek a szervezők. Megújult és kibővült a Telekom ingyenes okostelefon futóalkalmazása, a Futótárs. A tudásában és küllemében is frissített magyar nyelvű applikáció helymeghatározás-funkció segítségével valós időben mutatta a futó aktuális helyzetét az okostelefon képernyőjén már a 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson is.

Eredeti rajtzene született a 29.Telekom Vivicittá Városvédő Futásra! A Talamba Ütőegyüttes tagjai ajánlották fel, hogy egy eredeti zenei szignált készítenek a tavasz legnagyobb futóeseményének rajtjaihoz.

A Talamba Ütőegyüttes együttes élőben is meghallgatható volt a félmaraton útvonalán 12,2 km-nél a Március 15-e téren. A zenekar vezetője Zombor Levente félmaratont futott!

A férfiak között a legidősebb az idén a 82. életévét betöltő Melichár György, aki a 10 km-en rajtolt. A nőknél a 7 km-t futó Sztarenszky Tiborné volt a korelnök, aki a versenyt megelőző napon ünneplte a 79. születésnapját. Összesen 42 hetven évnél idősebb futó nevezett, köztük kilenc hölgy. A 29. Telekom Vivicittá Városvédő futás legnépszerűbb távja a félmaratoni, melyen az indulni vágyók száma már 11 nappal a rajt előtt elérte a plafont és így - a magyarországi futóversenyek során először - a szervezők 6000 jelentkezés után le is zárták a nevezést. Az első félmaratonján indult 383 futó, közöttük olyan is, aki 72 évesen teljesíti életében először ezt a távot.

A klasszikus Vivicittá távra, a 10 km-re 3866 nevezés érkezett, köztük 510 volt ezen a távon újonc futó.

Első alkalommal volt ott a mezőnyben Gergely István vízilabda olimpiai bajnok. A világbajnok vízilabda csapat több játékosa is ott volt, hogy szurkoljanak neki. Először futott félmaratont Rippel Ferenc artista, aki ősszel maratont is szeretne futni. Ott volt a mezőnyben a 7 km-t választó Miklósa Erika operaénekesnő is, aki már nem először vett részt a Vivicittán, most a látássérült Riczu Tamást kísérve. Betegsége miatt viszont nem lehetett ott az indulók között Balzsay Károly ökölvívó bajnok, akinek mielőbbi felépülést kívánva, az arcképét viselő trikóban futott a Magyar Telekom kezdeményezésére létrejött Fenntarthatósági Média Klub keretein belül induló Class Fm népes csapata, soraiban a népszerű műsorvezetők Szani Rolandtól Abaházi Csabán át Vadon Jánosig. Népes csapat képviseltette magát a TV2 is, melynek "színeiben" futott Demcsák Zsusza, Váczi Gergő és György Bence.
"

A Midicittá rajtja előtt fél órával Kocsis Tibor egy rögtönzött minikoncerttel kedveskedett a futótársaknak mielőtt együtt elindultak a 7 km-es távon. Az első táv a félmaraton volt (hatezren neveztek, rekord a Vivicittá félmaratoni történetében!). Rózsa Iván a Magyar Telekonm vállalti kommunikációs igazgatója lőtte el a rajtot, mely után több mint nyolc percet vett igénybe, míg a majd hatezer futó áthaladt a rajtzónán.

Az első beérkezők a kerekesszékes Bók László (Szigetszentmiklós) és a handbike-os Legeza György (Budapest) voltak. A handbike-al versenyző leggyorsabb nő Lőrincz Krisztina (Budapest).

A félmaratonon a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) rajt-cél győzelmet aratott és megismételte tavalyi sikerét. Berecz Lajos: Az egyes rajtszámommal az első sorból kirobbantam a rajtnál, próbáltam már a legelső métereken megfelelő pozíciót találni. Egyedül a svéd Björnson Elias tudott lépést tartani velem az elején, de a Margit-híd közepén már őt is leráztam. Az újabb arany ellenére nem hiszem, hogy én lennék a legjobb futó, a sikeremet elsősorban annak köszönhetem, hogy a legnagyobb riválisok a Vivicitta hagyományos rövidebb számában, ezúttal a 10 kilométeresek mezőnyében indultak. Elsősorban a frissítőállomásoknál estem ki a ritmusból, mikor megváltozott a légzésem. A címemet sikerült megvédenem, az időeredményemet is tovább tudtam faragni, abszolút elégedett vagyok a mai nappal. Rendszerint külföldön állok rajthoz, ezért mindig örömmel tölt el, ha idehaza is futhatok egy ilyen nívós rendezvényen. Legközelebb Horvátország felé veszem az irányt.

A nőknél Földingné Nagy Judit(Futóbarátok Egyesület) volt a leggyorsabb.

Földingné Nagy Judit:
A nyolcvanas évek végén indultam először ezen a versenyen, ezért hamar fel is ébredt bennem a nosztalgia. Ennyi indulóról akkor még nem is álmodozhattunk. Az elmúlt években már jóval hosszabb távokon mérettetem meg magam, de ha ilyen szép környezetben futhatok egy félmaratont, akkor azt mindenképp ki kell használni. Minden a futás mellett szólt: a győri futóklubból is rengetegen neveztek, az idő pedig gyönyörű, az előrejelzések ellenére is. A mai 21 kilométeren ismét alkalmam nyílt megcsodálni, mennyit fejlődött és szépült Budapest. Varga Évával az első öt-hat kilométeren futottam együtt, utána szép lassan sikerült leszakítanom. Ezt követően próbáltam a gyorsabb férfi futókból erőt meríteni, hiszen bolyban könnyebb futni. Szerencsére az erőnlétemmel nem volt probléma, a hullámvölgyek elkerültek. Idén harmadszor álltam rajthoz, két hete futottam a korosztályos világbajnokságon a Városligetben, a mai közel 83 perces eredményemmel elégedett vagyok.

A 10 km-en a férfiak versenye óriási befutót hozott, csupán hét másodperc választotta el az élen befutott két versenyzőt. A nőknél az előző két év ezüstérmese Kis Zsanett idén megszerezte az aranyérmet.

Kovács Tamás ( VEDAC ) a 10 km férfi győztese
Az elmúlt években már alapvetően félmaratoni és maratoni versenyekre készülök, itt a Vivicittán szerintem 10 éve futottam utoljára egy tízest, nagyjából hasonló hangulatban. Boldog vagyok, hogy ismét itt lehettem, mert egy nagyon éles meccset vívtam Józsa Gáborral. A rajtot követően hatan léptünk meg, a boly azonban hamar három főre olvadt, az utolsó 3 kilométeren pedig Gabival hatalmasat csatáztunk. A közönség rendkívül aktív volt, és bár Gábort buzdították, én is erőt tudtam meríteni belőle. Az utolsó kilométeren át is vette a vezetést, a hajrában azonban meg tudtam még újulni. Egy ilyen gyors futamon persze a futására és ellenfeleire figyel az ember, de a Kossuth tér átalakítása így is felkeltette a figyelmemet. A pálya vezetése tetszett, egyedül a hajtűkanyarok sikerültek kicsit lassabbra a kelleténél. Örülök, hogy tíz év után ismét a nevezés mellett döntöttem!

Kis Zsanett ( Magyar Atlétikai Klub) a 10 km győztese:
Tavaly és tavalyelőtt is rajthoz álltam a Vivicittán, mindkét alkalommal ezüstöt szereztem. A sors fura fintora, hogy a tavalyinál gyengébb idő ezúttal elég volt a győzelemhez. Eredetileg 1500 méteres futó vagyok, ám ahogy idősödöm egyre inkább elmozdulok a hosszabb távok felé. A 10 kilométer a kedvenceim közé tartozik, ráadásul az utcai megmérettetéseket is nagyon szeretem. A férfi mezőny kifejezetten erős volt, azonban a női kicsit foghíjas, talán ezért is történhetett meg az, hogy már rögtön az elején le tudtam rázni a lányokat. Egyedül a fordulóknál érzékeltem, milyen távolságra vannak tőlem. Szerencsére egy percig sem veszélyeztetettek, ráadásul volt egy lendületes férfi boly, ami kilométereken át húzott magával. A szembeszél nem volt kellemes, de ezt leszámítva kifejezetten élveztem a futást, a győzelemnek pedig nagyon örülök. Néhány hét múlva Rijekában félmaratonnal folytatom.

Míg az elmúlt évben ezen az eseményen 2,2 millió forintot gyűjtöttek össze a résztvevő karitatív szervezetek futói, már a verseny előtt ez az összeg megközelítette a 7 millió Ft-ot.
A Bátortábor Élménykülönítménye - akik szlogenjük szerint is sportot űznek a jótékonyságból - most 50 olyan félmaratonistát számlált, akik felkészülésük során összesen 4,3 millió Ft összegyűjtését vállalták daganatos és krónikus beteg gyerekek élményterápiás táboroztatására.

A UNICEF színeiben és céljaiért aktívan is kiálló több, mint 100 résztvevő azért (is) futott, hogy a fejlődő országokban is minden gyerek hozzájuthasson a gyermekbénulás elleni Szabin-csepphez. 100 000 Ft-ból 2491 nem beoltott gyerek juthat védelemhez! Az UNICEF 100%-os kampányához neves személyiségek is csatlakoztak, futóként: így D.Tóth Kriszta műsorvezető, Kocsis Tibor énekes, Szabó Kimmel Tamás színész vagy Dukai Regina modell, énekes.

A Gézengúz Alapítvány szintén jótékonysági partnerünk a Telekom Vivicittán. Az ő követeik veleszületetten sérült csecsemők és kisgyermekek gyógyítása, rehabilitációja érdekében futnak és gyűjtenek. Az Alapítvány salgótarjáni kihelyezett telephelyét szeretnék minél több kölcsönözhető speciális terápiás eszközzel felszerelni. Követeik Huszárik Kata és a salgótarjáni születésű Pindroch Csaba színművészek.

Eredmények

Félmaraton:

Férfiak:
1. Berecz Lajos - Mezőtúr SSE 1:08:53
2. Björnson, Elias - SWE 1:10:09
3. Beda Szabolcs - ELTE-Sashegyi Geprád 1:12:22

Nők:
1. Földigné Nagy Judit - Futóbarátok Egyesület 1:22:53
2. Varga Éva - Orosháza 1:24:17
3. Laskai, Meghan - USA 1:25:47

Vivicittá (10 km)

Férfiak:
1. Kovács Tamás - VEDAC 30:40
2. Józsa Gábor - MAC 30:47
3. Csere Gáspár - BEAC 31:22

Nők:
1. Kis Zsanett- MAC-NS 37:34
2. Ferenc Katalin - BEAC 38:24
3. Varró Katalin - Budapest 38:42

Midicittá (7 km)

Férfiak:
1. Egri Balázs József - Budapest 22:21
2. Pach Péter Pál - ELTE ADSK 23:57
3. Danku Péter István - 24:57

Nők: 1. Gelle Annamária- UTE 28:08
2. Vajkovics Viktória - Veresegyház 28:35
3. Csuta Dorottya - Pilisi Pegazusok Klub 28:35

Félmaraton handbike eredmények

Férfiak:
1. Legeza György - Budapest 1:06:02
2. Fenyvesi Zoltán - Budapest 1:11:45
3. Sasvári Gyula - Miskolc 1:33:06

Nők:
1. Lőrincz Krisztina - Budapest 1:24:21

Félmaraton kerekes szék eredmények

Férfiak:
1. Bók László - Szigetszentmiklós 1:05:07
2. Schober László - Budapest 1:47:44

Midicittá (7 km) kerekes székes eredmények
Férfi:
1. Horváth Roland - Budapest 36:17

Női:
1. Tóth Krisztina - Vác 45:39fb share