Aggódnak az olimpiai bajnokok a magyar sportért

Az Olimpiai Bajnokok Klubja megdöbbenéssel értesült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének felhívásából, hogy a magyar sport az összeomlás szélén áll, teljes anyagi ellehetetlenülés vár az egyesületek többségére, a sportegészségügyi és a sporttudományos háttér pedig szinte teljesen leépült.

A MOB-vezetés pénteki ülésén úgy döntött, felhívással fordul az Országgyűléshez és a kormányzathoz, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél garantálja a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges anyagi ráfordítást. Az ülésen elhangzott, hogy az olimpiai felkészülés támogatása nem tartható a 2009-es szinten, mert az reálértékben 48 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest, és 800 millió forinttal kevesebb, mint ami 2005-ben jutott a szövetségeknek.

A MOB ezért azt kéri, hogy legalább a pekingi olimpia évében folyósított 1,8 milliárdos kormányzati forrást kapják meg az olimpiai sportágak, ellenkező esetben 2010-re teljesen reménytelen helyzetbe kerülnek a londoni kvalifikációra készülő versenyzők. Az olimpiai bajnokok hétfőn úgy foglaltak állást, hogy szerintük mindez rendkívül súlyosan veszélyezteti a londoni felkészülést, ráadásul utódainknak olyan ellenfelekkel kell megküzdeni, akiket nálunk összehasonlíthatatlanul jobb, biztosabb háttér segít.

Forrás: SportGézafb share