Jótékonyság a Telekom Vivicittán: Beteg gyerekekért fut a gyulai gimnazista


Különleges vállalással teljesíti az április 1-i Telekom Vivicitta Félmaratont 8 sportbarát. Csatlakoztak a Bátor Tábor Alapítvány "Élménykülönítmény" nevű jótékony futócsapatához, és mindannyian 150 000 forintnyi adományt akarnak összegyűjteni a daganatos és krónikus beteg gyerekek élményterápiás táborozására. Arra kérik az embereket, hogy fogadjanak örökbe egy-egy kilométert a futásukból. A futók között van ügyvéd, logisztikai és banki szakember is. De mit keres köztük egy 18 éves gimnazista? Szabó Csabával, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium végzős tanulójával beszélgettünk.

- Nagyon megrázó volt az első találkozásom a Bátor Táborral - kezdi Csaba. - Egy kisfilmet láttam az alapítványról, amiben velem egykorú daganatos beteg fiatalok meséltek arról, hogy mennyire megváltoztatta a mindennapjaikat a betegség, hogy mi mindenről kell lemondaniuk a leukémia vagy a hemofília miatt. Amíg nekem egy-egy témazáró vagy a szalagavató táncom okozza a legnagyobb gondot, ezek a lányok és fiúk minden nap az életükért küzdenek. Úgy éreztem segítenem kell nekik. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy értük futom le életem első félmaratonját és adományokat gyűjtök vele az ismerőseimtől. Az összegyűjtött adományokból a Bátor Tábor még több daganatos és krónikusan beteg gyereket fogadhat az élményterápiás turnusaiban.

- Mit szólnak az elhatározásodhoz a körülötted élők? Futás, adományozás? A két dolog meglehetősen távolinak tűnik.
- Amikor először olvastam erről a jótékonysági futómozgalomról, egyből kitettem a Facebookra és megkérdeztem az ismerőseimet, mi a véleményük. Mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptam. Nagyon sokat köszönhetek, Szabó Csilla diáktársamnak és a gimnáziumom tanárának, Fodor Györgynek, ők kezdettől fogva sokat segítenek a gyűjtésben. A diáktársaim meg perselyezésbe fogtak, volt olyan, aki nem csak maga ajánlott fel néhány száz forintot, hanem a szüleit is rávette a támogatásra. Ami igazán jól esett, hogy nemcsak a saját gimnáziumomban kezdtek el gyűjteni, hanem másik két gyulai iskolában is. Még Gyula polgármestere is tett egy nemes felajánlást. Remélem, a példáján felbuzdulva még több felnőtt veszi majd komolyan a kérésemet, mert még jó pár tízezer forintot szeretnék összegyűjteni.

- Már csak két heted van a futóversenyig. Hogy állsz a fizikai felkésszüléssel?
- Nem könnyű dolog felkészülni a félmaratonra. Főleg úgy nem, hogy közben az áprilisban nyelvvizsgázni is fogok, nomeg a júniusi érettségi és a felvételi is elég közel van. De amit vállatam, azt vállaltam. Szeretnék segíteni a bajba jutott kortársaimon, és azt vettem észre, hogy egyre kitartóbb vagyok futás közben, ha arra gondolok, hogy miért teszem mindezt. Ezen a héten 35 kilométer vár rám az edzéstervem szerint, de az adományok kérése feldobja az egészet. Van, hogy futás közben bedobok egy-egy szórólapot ismerősökhöz és most péntekre egy nagy közös városnéző futást is szervezek itt Gyulán, hátha így még több emberhez eljut a gyűjtésem híre.

- Mik a paraméterek, és kik jelentkezhetnek erre a közös futásra?
- Március 23-án, pénteken 16:30-kor találkozunk a Gyulai vár előtt. Ide nemcsak a diáktársaimat várom, hanem bárkit, aki szimpatizál a Bátor Tábor ügyével. Minden résztvevőtől 400 forint felajánlását kérem. Remélem, családok is jönnek kisgyerekekkel, sőt akár nyugdíjasok is, mert a 2-3 kilométeres távot sétálva is meg lehet tenni. Remélem, még több jóérzésű gyulai ember csatlakozik hozzánk. Persze az ország más pontjairól is várom a segítséget. Miért ne lehetne a példám az ország más részeiben is ragadós?

- Ha jól tudom, a támogatóidról egy listát is vezetsz, amit bárki figyelemmel kísérhet. Hol látható ez a lista?
- A jótékonysági futásról és a Bátor Táborról a www.elmenykulonitmeny.hu oldalon lehet többet megtudni. Itt látható a támogatóim névsora és innen érhető el a közvetlen adományozási oldalam is: www.batortabor.hu/futas/szabocsaba Itt postai csekket is lehet kérni a támogatáshoz vagy akár online adományokat is fel tudnak ajánlani a segíteni szándékozók. Remélem, a tervezett összeg még április elseje előtt összegyűlik és már a Telekom Vivicitta Félmaraton rajtvonalánál elmondhatom magamról, hogy célba értem.fb share