Jubileum! Húsz éve futotta országos csúcsát Földingné Nagy Judit

Az 1996. szeptember 29-én a Berlin Marathonon elért 2:28:50-es rekordnál máig nem született jobb. A győri Spuri Futóbolt vezetője interjúnkban visszaemlékezik a sikerre, állítja: előtte nap döbbenetes fáradtság tört rá.


A Budapest Maraton®-ok hétszeres győztesével a női maratoni magyar csúcs jubileumának alkalmából terjedelmes interjút készítettünk, amely a 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál műsorfüzetében található. Online teljes terjedelmében itt tudod elolvasni (a 48. oldaltól), de lássuk most kivonatosan, mit mondott Földingné Nagy Judit a húsz éve Berlinben történtekről!

Elsődleges célja az volt, hogy 2 óra 30 percen belül érjen célba, az akkor élő, Sipka Ágnes által futott 1986-os rekord 2:28:52 volt. 1996-ban alapvetően az olimpiára készült, ám Atlantában a verseny előtt gyomorfertőzést kapott, s így nem sikerült jó eredményt elérnie. "Viszont bennem volt a munka, amit szerettem volna bizonyítani Berlinben. Ám érdekes módon, míg más versenyek előtt például a tésztapartin mindig nagyon izgatott voltam, s már mehetnékem támadt, ezúttal amikor szombaton kimenetünk az expóba, döbbenetes fáradtság tört rám. Nagyon megijedtem, vissza is mentem a szállodába, s lefeküdtem aludni." Másnapra szerencsére kipihente magát.

A híresen jól futható berlini pályán két magyar is segítette, valamint ott volt edző-férje is: "Ottó biztatott az útvonal néhány pontján, valamint mondta az időmet és a helyezésemet. Féltávnál nagyon jól álltam, éreztem, hogy remek tempóban haladok. A hosszú célegyenes végéből már láttam, hogy Ottó felmászott egy magas kordonra, onnan szurkolt, s ordította, hogy "Meglesz!". Mindent beleadtam, majd ránéztem az órára, s akkor már én is tudtam, hogy sikerült."


Adódik a kérdés: gondolta volna, hogy ennyi idő alatt sem döntik meg a rekordot? "Egyáltalán nem. Igaz, Kálovics Anikó futott jobb időt (2:26:43 - a szerk.) az olaszországi Capriban, de azon a pályán nem hitelesítenek csúcsot, mivel nem felel meg a kritériumoknak. Leginkább tőle vártam, hogy megdöntheti, az utóbbi időben Staicu Simona és Rakonczai Bea futott még 2:30-on belül."

Hogy mit gondol arról, akár további 20 évig fennállhat-e még a csúcs, miért "reklamált" akkortájt a kislánya, valamint mit üzen az első maratonistáknak, kiderül a teljes interjúból.fb share