Egy család, ahol mindenki imádja a futást

Tavaly futotta élete első 21 kilométerét Dallos Andorné, aki idén már az Ultra Balatonon rátett a távra kétezer métert. A szilvásváradi tanítónő mindkét gyermekét "megfertőzte" szenvedélyével, sőt kollégáinál is próbálkozott, igaz ott kevesebb sikerrel. Lili tervei szerint akár 1:50 alatt is képes lehet teljesítenie a Nike Budapest Félmaratont.

- Mennyire elfogadott hobbi a futás a családban?

- Az egész család imádja ezt a sportágat. Még jó tíz évvel ezelőtt a férjemnek köszönhetem, hogy én magam is belevágtam. Ő vett rá, hogy esténként kísérjem el edzeni, igaz, akkoriban még csak maximum négy kilométert futottam, de már akkor is nagyon élveztem a testmozgást. Sajnos a párom térdét később megműtötték, így fel kellett hagynia az aktív mozgással, azonban az utánpótlással nincsen probléma: sikerült a lányomat és a fiamat is "megfertőznöm". A fiammal például tavaly párban már indultunk egy versenyen, és bár a lányomat idén neveztem a Nike Budapest Félmaratonra, sajnos egy utazás miatt meghiúsult a tervem.

- Tanítónőként hogyan tudsz hatni a diákokra és a kollégákra?

- A tanítványaim nagyon büszkék a teljesítményemre, minden verseny után kiteszik a faliújságra az eredményemet, és a kolléganők közül is páran próbálkoztak csatlakozni hozzám. Az eredményhez kitartó munkára van szükség, és többségük nem bírta hosszú távon a kihívást. Amennyiben az iskolában rendeznek bármilyen versenyt, én biztos ott vagyok, és a diákokat is próbálom minél nagyobb számban rávenni a nevezésre.

- Mi fogott meg ennyire ebben a sportágban?

- Egyszerűen élvezem. Ráadásul az utóbbi időben már egyre inkább doppingolnak a versenyek is. Szeretném a csúcsaimat megdönteni, és egyre jobb idővel futni a távokat. Tavaly 1:56 körül értem célba, de Monspart Sarolta edzésmódszereit felhasználva, több sprintet beleépítve a felkészülésbe, szerintem 1:50 alá tudok menni. Emellett a futás stresszoldását tudnám kiemelni, egy-egy keményebb hét után valóban szükségem van az ilyesfajta kikapcsolódásra. Végül az asztmámat említeném. Amióta rendszeresen edzek, még gyógyszert sem kell szednem, az orvosnál pedig csodálkoznak, miért is járok kontrollra, annyira jó a tüdőkapacitásom.

- Említetted, hogy konkrét edzésterv alapján készülsz. Mennyi időt tudsz a felkészülésre szánni?

- Az edzésterv adott, természetesen nem tudom maradéktalanul teljesíteni, de ahogy van lehetőségem, ott vagyok a szilvásváradi lovaspályán vagy a Szalajka-völgyben. Érdekes, hogy olykor csatlakozik hozzám egy-egy fogyni kívánó korombeli anyuka, azonban idővel mindig eltűnnek. Pedig hosszútávon van igazán pozitív hatása ennek a sportnak.fb share