Ha okosan versenyzem, sikerülhet a tavalyinál jobb idő!

A Nagymányokon élő Varga István 2008-ban a félmaratont és a maratont is teljesítette Budapesten, és 2009-ben is duplázásra készül. A Nike Budapest Félmaratont 1:26:08-as idővel teljesítette, most pedig az október 4-ei SPAR Budapest Maratonra készül.

"A tavalyi versenyen kitűnően éreztem magam. 2007-ben ünnepeltem a 42. születésnapomat, és ez alkalomból le szerettem volna futni a 42 km-t." – kezdi István. "A probléma csak az volt, hogy 12 év rendszeres edzés kimaradt közben az életemből. 1990 és 1995 között futottam már 11 maratont, de az nagyon régen volt... Akkor a 42 km-t felkészületlenül, féléves edzéssel, a táv második felét kínlódva teljesítettem. Az akkori időm 3:32:12 lett. 2008-ban viszont már felkészülten indulhattam, csupán a verseny előtti megfázás okozott némi nehézséget, és „rontotta” el egy kicsit az eredményemet. Az újrakezdésem óta pulzuskontroll alatt futok minden egyes edzésen, saját edzésterv alapján, egyedül edzem. A versenyen mindennel nagyon elégedett voltam, futás alatt végig jól éreztem magamat. A szurkolók, a zenészek, a frissítőpontokon a lányok nagyon jó hangulatot teremtettek. A maratont is pulzusterv alapú taktika alapján futottam le. Az időjárás kissé hűvös volt számomra, és a szél sem hiányzott, de ilyen értelemben a maraton mindig "szerencsejáték", erről senki nem tehet. Az utolsó 10km-en kicsit többet lassultam, mint szerettem volna, de így is 3:17:54-es idővel értem célba gyaloglás és holtpont nélkül."

István elégedett volt az elért maratoni eredményével, idén pedig ennél még jobbat szeretne futni. "Kis edzésterv módosítással készülök az idei évben, folyamatosan keresem az ideális felkészülések módszerét. Nem szeretek mások által készített edzésterveket betartani, inkább folyamatosan fejlesztem a tudásomat a témakörben, és kísérletezgetek magamon saját kreatív ötleteim alapján. Számomra ez is izgalmassá teszi a futást. Az idei edzéseim alapján igazán a 21 kilométerre készültem fel rendesen, ennek meg is lett az eredménye. Számomra nagyon jó eredménnyel sikerült teljesítenem a félmaratont, és maradtak tartalékaim is. Sajnos a maratonra nem igazán készültem fel rendesen, mert a hosszú futásaim különböző okok miatt rendre elmaradtak Az idén teljesített kilométereim száma már kb. 250km-rel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A kevesebb futott km ellenére az idén szeretnék 3:09:59-et futni. Ha nagyon okosan versenyzem, talán sikerülhet. Hogy mi motivál a felkészülés során? Mivel amatőr futó vagyok, nekem ez csak hobbim, így a felkészülési körülményeim nem a legideálisabbak, ennek ellenére azonban a legjobb amatőrök közé szeretném magamat visszaverekedni. Korosztályomban már elég jól sikerült felzárkóznom, de még mindig találkozom nálam sokkal jobb, és idősebb futókkal. És persze az is inspirál, hogy az első maratonom után már célként tűztem ki a 3 órán belüli időeredményt. Sokszor jártam már a közelében, de nagyon készülök rá: 2010-ben meg fogom csinálni, és 2-essel fog kezdődni a legjobb maratoni eredményem, ugyanúgy, mint világ legjobb maratonfutójáé!"fb share