Hajrá, rendező úr! - Bérczes László a futásról

Tíz éve fut rendszeresen Bérczes László, a Bárka Színház rendezője, az Ördögkatlan Fesztivál igazgatója. Azóta a BSI eseményein - több egyéb táv mellett - öt maratont és hat félmaratont teljesített.

- Mindenkinek van valami motivációja, amiért elkezd futni. Nálad ez mi volt?

- A Bárka egyik volt színművésze, Kovács Lajos "fertőzött meg" részben. Ugyanis mindenképpen szeretett volna maratont futni, és engem is rávett a futásra. Rajta kívül a Bárka egyik másik volt munkatársa, Gombási Csilla is futott rendszeresen, korábban atletizált, sőt tavaly ő vetette fel, hogy a színház induljon egy csapattal a Balaton Szupermaratonon.

- Idén találkozunk a Bárka Színház csapatával a Balaton és FélBalaton Szupermaratonon?

- Szeretnénk idén is indulni. Tavaly egyébként háromfős csapatban futottuk le a Balaton Szupermaratont, ami ezáltal nehéz, de izgalmas teljesítmény volt.

- Ezen a versenyen kívül milyen céljaid vannak erre az évre?

- Tekintettel arra, hogy 50 évesen kezdtem a futást, nem indulok minden versenyen, de a Balaton Szupermaraton mellett a budapesti félmaratonon és a maratonon ott vagyok. Mindig a Budapest Nemzetközi Félmaratonon döntöm el, milyen a formám, majd benevezek a Budapest Nemzetközi Maratonra. Az az élmény ugyanis elmesélhetetlen. Számomra ennek a versenynek a legfontosabb pillanata a Nyugati téri felüljáróhoz kapcsolódik. Amikor felfelé futok az emelkedőn, már várom, hogy megpillanthassam Monspart Saroltát, aki ott szokott állni, és mindig azt mondja nekem: "Hajrá, rendező úr!" Ez nagyon kell, mert még van hátra pár kilométer, és erre a biztatásra nagyon nagy szükségem van. Jó lenne, ha egyszer egy maratont külföldön is megcsinálhatnék.

- A tavalyi, jubileumi SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon több színház állított ki csapatot, de egyéniben is futottak színészek, színházi emberek.

- Figyelik is egymást a szakmabeliek a futóversenyeken, és számomra úgy tűnik, mintha az utóbbi időben többen lennénk. Emlékszem, a tavalyi SPAR Budapest Maratonon egymást előzgettük a Magyar Színház csapatával. Egyszer ők mentek el mellettem, majd én előztem le őket.

- Hétköznap hol és mennyit futsz?

- Egy héten négy-öt alkalommal futok. A futópadot nem szeretem, de ha nagyon rossz az idő, akkor rákényszerítem magam, otthon van egy. De alapvetően a szabadban futok: vagy a Bárka Színház mellett az Orczy-kertben futópályán, vagy salakon, illetve lakóhelyemhez közel, a Városmajorban.fb share