Használati utasítás a téli edzésekhez Monspart Saroltától

Télen hidegben, hóban, néha latyakos sárban is lehet - kicsit lassabban futva - edzeni.
Monspart Sarolta tanácsai.

Nagy élmény!
Sok ember sosem tudja meg, milyen futólépést formázni a porhóban, kettőt is csikorogtatni egy ellépés alatt, s befagyott szempillákkal szemlélni a szűrt résen beérkező útirány látványát...
A téli futásnak is van bája, melegsége, titka és szeretetreméltósága. A titkait illik ismerni, és ennek birtokában örömmel futni.

1. Esőben vagy hóesésben csak az fusson, aki nincs "cukorból".
2. Mínusz 15 fok alatt érdemesebb teremben futógépen hajtani, vagy más, fedett helységben gyakorolható sportmozgást választani, például úszni vagy kosarazni a sporttársakkal;
3. Jeges talaj esetén viszont nagy a rizikó, s ilyenkor a mentőautó is lassan ér ki a helyszínre...
4. Téli edzésen érdemes a saját test jelzéseire jobban figyelni, s ha az üzen, akkor lehet rövidíteni az edzésterven. A másik három évszakban szigorúan betartandó az edzésterv előírása, nagy a fegyelem. Most szabadabb lehet futó döntése saját edzését illetően.
5. A téli alapozás idején is illik pihenni tudni!
6. A munkaidő utáni/előtti futások útvonalai legyenek kivilágított útszélén, parkban vagy utcai járdán.
7. Az országút vagy utca szélén mindig a járműforgalommal szembeni oldalon futunk, mi is figyeljünk.
8. Az ebéd helyett futás a munkahelyről jó megoldás, ha van zuhany és elegendő lelkierő.
9. Télen a reggel ne múljon el otthoni reggeli nélkül: néhány falat és egy bögrényi, meleg ital elfogyasztása nélkül.
10. A porhó, az egyik legjobb talajféleség a futóműnek. Élmény a hideg lehelet látványa, a hóba rajzolt futótalpak csámpás egymásutánisága, de a latyakos fröcskölés is, a futótársra.
11. Aki régóta fut, vagy már ősszel kezdte el a rendszeres futást, azaz a fokozatos lehűléssel együtt futott és lélegzett, annak nem jelenthet problémát a levegővétel a legzordabb hidegben sem. Kivétel, ha a "torka" a gyenge pontja. A hideg levegő mire a tüdőbe ér már fel is melegedett a testben megtett útján. Persze ez mínusz fokok alatt már nem igaz.
12. Érdemes az alapozó futóedzésekkel együtt indítani hetente egy 45-60 perces, u.n. kondícióedzést teremben. Fontos a jó, levezető szakember, aki ismeri az erősítő, lazító és nyújtógyakorlatok összeállításának megfelelő arányát. Sőt, felépíti az ún. "zömítési" elv alapján, hogy a különböző izomcsoportok hangsúlyos terhelése milyen mennyiségben és minőségben kövessék egymást az edzéseken.
13. Télen keressünk társaságot a szauna, a gőz, a masszázs, a nyújtás kiegészítő edzésekhez, s így társas támasszal dupla kényeztetésnek számítanak.
14. Általánosságban az öltözetről: A sportöltözet mindig egyéni. Télen alaptétel, hogy a megfelelő öltözet a több réteges, vékonyabb ruházat, nem a vastagabb, de kevesebb ruhadarab. A rétegek közötti levegő a hőszigetelő. Általában a felsőtesten három darabos, míg alul kettő réteg az ajánlott. A szél-anorák szélcsendben is jó hőszigetelő. A testtel érintkező - technikai - felső legyen vízáteresztő, még ha kicsit drágább is, míg a külső felső és alsó legyen "lélegző", azaz szintén speciális anyagú. A fej és a fejbőr nagyon jó vérellátású terület, így a test hő leadásának 30 - 50 %-a történik a fej bőrén keresztül. Ezért a sapkával nemcsak a fejet és a hajhagymákat, hanem az egész testet is védjük a lehűléstől. Tehát a sapka, a kétujjas kesztyű és a vastagabb futó zokni, mindhárom elengedhetetlen tartozék télen. Ne kapucnit, hanem sapkát viseljen a futó, hogy jól hallja futókörnyezete hangüzeneteit és ne legyen korlátozva testmozgásában.
15. Télen legyen fényvisszaverő a cipőn, a ruházaton is.
16. A legjobb edzésidőket nem télen futja a futó. Télen hideg van, csúszik a talaj, és általában sötétben gyűlnek az edzéskilométerek. De nem veszélyesebb futni télen, mint nyáron, ha kellően lassúbb a tempó és célszerű a sportöltözet. A felesleges, téli sérülések is elkerülhetőek, ha a futó nem konok "sebességzabáló", viszont lelkiismeretes bemelegítő.fb share