Itt a londoni és a bostoni maraton

Vasárnap Londonban, hétfőn Bostonban lesz maraton. Hagyományait tekintve a bostonit, az eredményeket figyelembe véve viszont a londonit lehet előbbre helyezni a sorban, mivel a brit fővárosban viszonylag könnyű, gyors a pálya, Bostonban viszont már 115 éve nehéz az útvonal.

Londonban akár világcsúcsot is láthatnak a nézők, legalábbis a címvédő, etióp Tsegaye Kebede szerint erre jó esélye lehet. Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes futó tavaly nagyon rossz, szeles, esős időben is 2:05:19 órával nyert, s most úgy véli, megfelelő körülmények esetén képes lehet honfitársa, Haile Gebrselassie 2:03:59 órás rekordját megjavítani.
A nőknél a címvédő szintén nagy időt ígér, igaz, az orosz Lilja Sobukova nem tör a világcsúcs, Paula Radcliffe máig szinte felfoghatatlan 2:15:25 órás eredményére, de 2:20 órán belüli tervének beváltása is nagy szenzációt jelentene, még akkor is, ha tavaly Chicagóban már közel volt ehhez az álomhatárhoz (2:20:25).

A amerikai városban a nehezebb útvonal, és az általában kedvezőtlen időjárás miatt az eredmények ritkán közelítik meg a londonit, ugyanakkor a tavalyi viadal a kivételek közé tartozott, miután az akkor mindössze 21 éves kenyai Robert Kiprono Cheruyiot a kivételesen gyönyörű, szélcsendes időben több mint egy perccel döntötte meg a versenycsúcsot, s 2:05:52 órával győzött.
Cheruyiot hétfőn is futni fog, s mivel több más kiváló kenyai és etióp atléta is nevezett, a magas színvonalú verseny garantált.
A nőknél is indul a címvédő, az etióp Teyba Erkesso, valamint a 2008-as bajnok honfitársa Dire Tune.

Forrás: SportGézafb share