A Mezei futó Magyar Liga harmadik fordulója

Szombaton délelőtt ködös, hűvös idő, de szíves vendéglátás fogadta azokat a késő őszi körülményekkel is dacoló atlétákat, akik Veszprémben rajthoz álltak a Mezei futó Magyar Liga 3. fordulóján. A házigazda VEDAC szakemberei a tavalyi helyszínen rendezték meg a versenyt, de a pálya vezetése az elmúlt évitől különbözött.

Szerencsére csapadék és szél nem volt, a hőmérő 2,8 fokot mutatott. Az indulók nem kis részének okozott fejtörést a megfelelő cipő kiválasztása, hogy szögesben vagy edzőcipőben fussanak-e. A pálya talaja miatt mindkettő mellett szóltak érvek és ellenérvek.

A felnőttek versenyében, több ifjúsági fiút is maga mögé utasítva, imponáló futással nyert Gyürkés Viktória. Mögötte a junior győztes Somogyi Anett és a második helyezett Molnár Zita érkezett a célba. A 6000 méteren győztes mátyásföldi atlétanő a futás után elmondta, jó erőben érezte magát, már a rajt előtt bízott a győzelmében. A pálya talaja megfelelő volt számára és sikerült egy jó iramot futnia.

A férfiak 7000 méteres "király kategóriájában" az első kör végén még többen voltak az élbolyban, ezt követően azonban Minczér Albert nem hagyott kétséget a győzelme felől. Második és harmadik helyen, nagy csatában, szintén veszprémi futók, Kovács Benjamin és Kovács Tamás állhattak fel a dobogóra.

"- Két héttel ezelőtt, Sötétvölgyben Gregor Laci elfutott, de mögötte többen elég szorosan voltunk - mondta a verseny után a győztes. - Éppen ezért a rajt előtt nem volt biztos az első hely. Ezt jól mutatta, hogy Bene Barna is elég keményen nyomta az első kört. Utána azonban sikerült fokoznom az iramot és előnyömet meg is tudtam őrizni. A jövő év egy része a nagy versenyek szintteljesítésének jegyében fog telni. Remélem, hogy minden ezzel kapcsolatos tervünk sikerül."

A mezőnyből ezúttal hiányzott Gregor László, az előző két forduló győztese. A miértre Tóth Sándor, a békéscsabai atléta edzője elmondta, a mezei EB-re való felkészülésként tanítványa nemzetközi versenyen indult a hétvégén.

Időrendi sorrendben a liga versenyek 12,15 órakor a serdülő leányok rajtjával kezdődtek. Közülük a 3000 m-es távot a leggyorsabb Horváth Karolina Helga futotta le.

"- Öt éve atlétizálok - mondta a célba érkezés után a csepeli győztes. - A második kör elejétől éreztem úgy, hogy nyerhetek."

A leányok futama után a hasonló korú fiúkat vezette fel kerékpárján Takács Dávid, a helyiek válogatott versenyzője. A tét itt is az volt, hogy eldöntsék, ki teljesít közülük legjobban a távot. Ez a szekszárdi Szemerei Leventének sikerült. "- Azt, hogy első lehetek, már az első kör végétől éreztem" - fűzte a versenyhez a beérkezés után.

"- A legizgalmasabb befutót az ifjúsági fiúknál láthattuk - foglalta össze röviden a fiatalok versenyeit Tóthné Stupián Anikó versenyigazgató. - Lendvai András és Bodnár Botond csak a legvégén, többször pozíciót cserélve tudta eldönteni az egymás közötti sorrendet.
A többi számban, a felnőttekhez hasonlóan, biztos győzelmek születtek. A serdülők győztesei, Tóth Lili Anna az ifjúsági lányoknál, míg Zsíros Márk és Somogyi Anett a junior korosztályban diadalmaskodott így.
A legelső futamban 36 amatőr futó vágott neki a 4 km-es távnak, majd őket öt futamban összesen 96 gyermek korcsoportos atlétapalánta követte. Számukra 1000 m volt a feladat."

Forrás: MASZfb share