Az erdészek türelemre intenek

Tudjuk és értjük, hogy mindenki szeretne segíteni az erdők jégkár utáni helyreállításában, de a helyzet egyelőre szakembereket kíván. Aki a tiltás ellenére az erdőbe megy, potenciálisan az életét kockáztatja!

Lesújtó képet nyújtanak a jégtörést szenvedett erdeink. A Vértestől a Pilisen és a Budai-hegységen át a Bükkig minden hegyvidéki erdőben ugyanaz a tragikus kép fogadja a látogatót: lombkoronájuk nagy részét elvesztett fák, derékba tört fatörzsek égnek meredő csonkjai, a talajon mindenütt lehullott ágak, gallyak áthatolhatatlan szövevénye, tövestől kidőlt fák tömkelege. A jég, ami mindezt okozta, nyomtalanul elolvadt, csak a katasztrofális pusztítást hagyta hátra.

A jég elolvadásával korántsem múlt el a veszély. Rengeteg a félig kidőlt fa, illetve a félig leszakadt, fennakadt ág. A felázott talaj miatt további fakidőlésekre is lehet számítani. A turistautak többsége járhatatlan, sok helyen a jelzett fák is kidőltek, így az ismert túraösvényen is könnyen el lehet tévedni. Ilyen mennyiségű törmelék felszámolásához, elhordásához szakemberekre van szükség, ezért az erdészetek, bár nagyon hálásak az önkéntes felajánlásokért, egyelőre a türelmünket kérik. 1-2 hétre van szükségük ahhoz, hogy az elsődleges veszélyforrásokat elhárítsák, ezután kezdődhet csak az eltakarítás.

Tovább a mozgasvilág.hu teljes cikkérefb share