Életveszélyes túrázni az északi hegyvidékeinken!

Több hegyvidéki erdőgazdaság figyelmeztet közleményben, hogy területükön az erdők látogatása életveszélyes és tilos. A súlyos jegesedés miatti figyelmeztetés a Vértestől a Mátráig minden, 400 m felett fekvő erdős területet érint. Nyomatékosan kérünk minden túrázót és természetkedvelőt, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést, és kerüljék a szóban forgó területeket!

A vasárnap óta szakadatlanul hulló ónos eső káoszt okozott a Budapest környéki hegyvidékeken, majd az Északi-középhegységben is. A helyenként 5-8 cm vastagra hízott jégpáncél súlyát a fák már nem bírják: törik a lombkorona, törnek hatalmas ágak, majd maguk a fák is kidőlnek. Több esetben a vezetékekre dőlő fák miatt a villanyoszlopok is áldozatul esnek, sőt, a Dobogókőre vezető úton vasból készült villanyoszlop is kidőlt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint "nem javult a helyzet kedd reggelre sem, folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő erdőterületen. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében. Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így például továbbra is veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt a keddi napon is zárva tart a Budakeszi Vadaspark."

Tovább a teljes cikkhez a Mozgásvilág oldalárafb share