Kimaradhatnak egyes atlétikai számok a programból?

Ha lehet hinni a sajtóértesüléseknek, veszélyben van több hagyományosnak mondható atlétikai szám olimpiai szereplése, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az atlétika "szűkítését" szorgalmazza más sportok programba vétele érdekében.

A leginkább veszélyeztetett számok a 10,000 méter skfutás, valamely férfi gyaloglószám (valószínű a 20 km), a 200 méter síkfutás, a súlylökés és a hármasugrás.

Az információ az olimpiákon és világbajnokságokon vezető nemzetközi technikai munkatársként dolgozó Brian Roe-tól származik, aki elmondta, egy megbeszélésen merültek fel ezek a sportok, mint potenciális "kiesők".

"Egy vacsorán került szóba a kérdéskör - mondta el Roe - ahol számos nagy befolyással rendelkező, az atlétikában érintett személy volt jelen. A NOB csökkenteni kívánja az olimpián résztvevő atléták számát, és megvitattuk ennek lehetséges módjait."

A 200 méter, bár népszerű, a 100 m és a 400 m mellett feleslegesnek tűnhet, a 10,000 azért kerülhetett szóba, mert az olimpián kívül alig szerepel az IAAF versenyein, a súlylökés pedig bármennyire klasszikus, a nézőket nem vonza. A hét és tízpróbában viszont megmaradnának a számok.
A hármasugrás van legkevésbé veszélyben, növekvő népszerűsége miatt.

Roe szerint, a 10,000 méter utcai számként jelenhetne meg, hiszen amúgy is javarészt nem pályaatléták, hanem országúton versenyzők vesznek részt rajta sikerrel.

Forrás: Edzésonlinefb share