Limában döntenek a 2024-es olimpiáról

Új központ építését tervezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amelynek tagsága arról is döntött kedden a monte-carlói közgyűlésen, hogy Limában tartják a 2024-es nyári játékok helyszínét kijelölő 2017-es kongresszust.

Az új NOB-épület ugyanazon a Genfi-tó partján lévő telken épül majd meg 2020-ig, amelyen a jelenlegi is található. A beruházás várhatóan 160 millió svájci frankba (40,8 milliárd forint) kerül, és azért van rá szükség, mert növekszik a szervezet. Ráadásul ez a folyamat folytatódik, többek között annak a hétfői döntésnek köszönhetően, melynek értelmében a NOB beindít egy ötkarikás játékokkal foglalkozó digitális tévécsatornát.

A NOB-tagok Helsinkivel szemben választották Limát a 2017-es kongresszus helyszínének. Peru fővárosa 54, Finnországé 30 szavazatot kapott.

A NOB teljes jogú tagként elismerte Koszovót, így a 2016-os riói olimpián már önálló csapattal vehet részt. Koszovó, amely 205. tagja a NOB-nak, 2008-ban nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától, amely azóta sem ismeri el önálló országként.

A NOB-közgyűlésen hétfőn többek között elfogadták azt a modernizációs programot, amelynek révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni, illetve eltörölték a határt, mely szerint a nyári játékokon legfeljebb 28 sportág szerepelhet. A programba bekerülő sportágaknak már nem kell kivárniuk az eddig megszokott hét évet, továbbá döntöttek egy ötkarikás játékokkal foglalkozó digitális televíziós csatorna létrehozásáról.

Forrás: Sportgézafb share