Még mindig tart Oscar Pistorius ügye

Oscar Pistorius gyilkossági pere Dél-Afrikát és az egész világot lázban tartja. A médiaérdeklődés óriási, már az első hetekben meghaladta a 2010-es futball-világbajnokságét, pedig az közel egy hónapig tartott. A hetek óta tartó tárgyalássorozat során hétfőn tett vallomást Oscar Pistorius barátnője, Reeva Steenkamp tavaly februári meggyilkolása ügyében.

A dél-afrikai paralimpikon bírósági tárgyalása folyamatban van, a vád előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása. A sportoló továbbra is tagadja, hogy előre megfontolt volt a gyilkosság.

"Egy pillanat sem telt el a tragédia óta, hogy ne gondolnék Reeva családjára - mondta Pistorius a pretoriai bíróságon. – Minden reggel úgy ébredek, hogy rájuk gondolok, hogy értük imádkozom. Elképzelni sem tudom azt a fájdalmat és szomorúságot, amit okoztam nekik. Csak meg akartam védeni Reevát, esküszöm, úgy feküdt le aludni, hogy érezte, szeretik őt. Sokszor próbáltam levélben megfogalmazni, mit gondolok, de ezt sohasem tudom szavakba foglalni. Félek az alvástól, rémálmaim vannak, a vér szagát érzem, és félve ébredek."

Pistorius, akinek elmondása szerint azt hitte Steenkampra, hogy betörő, és azért lőtte le, hozzátette, soha életében nem akar már fegyvert a kezébe venni Egy felmérés már kimutatta, hogy Pistorius ügye sokkal jobban érdekli a médiát, mint a négy évvel ezelőtti, dél-afrikai futball-vb. "Dél-Afrika nemcsak a fegyvereket értékeli nagyra, hanem a sportteljesítményeket is, mindenki lázban tart az ország egykori hőse, akivel éppen a testi fogyatékossága miatt is szimpatizáltak. Természetesen kiemelt közérdeklődésre tart számot. A társadalom a megítélésében roppant megosztott, most olyan érzésem van, hogy mintha többen lennének a vele szimpatizálók, mint az ellenségei."- vélekedett Búr Gábor Dél-Afrika szakértő történész.

A tárgyalássorozatot március 28-án beszüntették és máig szüneteltették, mert az egyik, az ügy végkimeneteléről dönteni hivatott jogász megbetegedett. Ha a 27 éves Pistoriust (akinek 11 hónapos korában amputálták mindkét lábát térd alatt) bűnösnek találják szándékosság vádjában, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

Forrás: Edzésonlinefb share