The Great Ethiopian Run

November 24-én, vasárnap, Addisz-Abebában tartották az afrikai kontinens legnagyobb futóversenyét.

A piros és zöld színű, 40 ezres tömeg "bevette" Jan Medát, ahonnan indult és 10 kilométer teljesítése után befejeződött a verseny. A rajtot katonai biztosítás övezte, majd amikor a világszerte ünnepelt maratoni legenda, Haile Gebrselassie és az olimpiai bajnok Kenenisa Bekele megfújta a rajtkürtöt, a mezőny eufóriában tört ki.

A zenei aláfestés hozzájárult a vágyott hangulat megteremtéséhez. A kétszeres maratoni világbajnok Edna Kiplagat tapsolva figyelte a mezőnyt.
- "Tetszik, hogy mindenki remekül érzi magát. Sokan sétálnak, mások kocognak, de mindannyian élvezik. Szükségünk van erre Kenyában!"

Természetesen akadtak jónéhányan, akik a futást komolyan vették és a minél jobb helyezésért küldöttek.
A férfiak között Azmeraw Bekele, a verseny történetében példátlan módon másodjára ért célba elsőként, 30:11.01-es eredménnyel .
"Nyerni szerettem volna, és ezzel megismételtem a 4 évvel ezelőtti győzelmemet" - mondta Azmeraw Bekele.

A női mezőnyben, a közönség számára már ismert név győzött, 2007 és 2008 után a Great Ethiopian Run 2014-es győztese Wude Ayalew, aki 34:03.04-gyel szakította át a célszalagot.

Több, mint 500 elit európai és afrikai futó vett részt az eseményen, amelynek végén Haile Gebrselassie a házában adott fogadást, s ahol a futó legenda saját kezűleg öntötte az italt a vendégeknek.

Eredmények

Forrás: AIPSFotó: Dobor Dezsőfb share