Folytatódik a nemzetközi egyeztetés a paralimpiai, 2017-es klasszifikációs szabályzatról

Tovább folytatódik a nemzetközi egyeztetés a 2017-ben életbe lépő új klasszifikációs szabályzatról, melynek előkészítését 2013-ban kezdte el a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). A szabályzatról minden tagország leírhatja véleményét.

Először a jelenleg érvényben lévő, 2007-ben elfogadott kategorizálási szabályokat kellett véleményezni, 32 tagországból 750 észrevétel érkezett az IPC-hez. Ezután lehetett javaslatot tenni az új szabályzatra, ezúttal több mint 50 országból 1700 visszaelzést küldtek a világ minden tájáról, ezek alapján készült el az a tervezet, melyet január 31-én elfogadott az IPC Vezető Testülete. Az anyagot hamarosan megkapják a tagországok és április 10-ig írhatják meg véleményüket. Az egész világra kiterjedő egyeztetésben a tagországok mellett a sportági szövetségek is aktívan részt vesznek. A beérkező javaslatokat a korábbiakhoz hasonlóan, ezúttal is az IPC klasszifikációs bizottsága dolgozza fel.

A 2017-es bevezetésig további egyeztetések várhatók.

Az IPC Vezető Testülete úgy határozott, hogy bár az új klasszifikációs szabályok 2017. január 1-től lesznek hatályban, egy évet kapnak a sportágak az átállásra és csak 2018-tól kell kötelező jelleggel, kizárólag az új előírások szerint kategorizálni a sportolókat.

Forrás: MOBfb share