Monspart Sarolta jó tanácsai a maraton előtt 2. rész

Tanácsok a verseny előtt 8-10 napra Monspart Saroltától, a futás nagyasszonyától

Az első maratonista egyre jobban "majrézik" és ez teljesen normális.

Valamelyik este vagy kora reggel a fővárosi, első maratonista menjen járművel végig - ahol lehetséges - az útvonalon, hogy ismerkedjen a távolságokkal. Akinek ez nem sikerül, az egy este, térképen kövesse rajtól a célig a pályát, előre készüljön, hogy osztja be erejét, hol emelkedik, és mi lehet majd "néznivaló" futás közben Pesten és Budán?

A hétvégi edzés 12-15 km, és legyen a középső 5 km a tervezett verseny-sebességgel.

Egy edzéssel inkább kevesebb legyen ezen a 10 napon, mint eggyel több!

Pihenni is tudni kell! A korábban kihagyott edzéseket nem most kell pótolni.

Ezen a hétvégén vágjuk le a lábujj körmöket, mert így van még idő az egyéni vágott "sebek" gyógyulására.

A maratoni imádott és ismert szénhidrát kúrája nem szükséges "élesben" és tudományos alapon az első maraton előtt. Majd csak az utolsó 3 napon érdemes több szénhidrátban gazdag ételt fogyasztani. Az első maratonista célidejét elsődlegesen az edzések határozzák meg.

A tésztapartira mindenképpen el kell menni, nemcsak az étkezés miatt! Helyismeret, futóbarátok, stressz oldás, okos és szükségtelen tanácsok meghallgatása, majd egyéni "osztályozása". Minden futó más és más, akkor is,ha ugyanazt a 42 km-t teljesíti.

Az első maratonijára készülő futó a korábban már lefutott egyetlen egy 30 km-s edzése elegendő a versenyen a 42 km lefutására. Még akkor is, ha a 30 km edzésen 3. 30, azaz 210 perc volt (7 p/km). Ezzel 5 órán belül még beér!

Tanácsolt hasonló életmódot folytatni most is, mint máskor. Érdemes több szórakoztató, figyelmet elterelő programban részt venni.

Jó ötlet az önbizalom, az önértékelés okos és ügyes növelése például olvasmánnyal, interaktív beszélgetéssel, korábbi sikerek fényképeinek átlapozásával.

A versenycipő fűzőit, ha elvékonyodtak néhol, tehát túl régiek, akkor lecseréljük, egy pár új fűzőre. Ha túl hosszúak lennének, akkor kellő méretre vágjuk. Ne emeljünk feleslegesen lépésenként pár grammot! (Elég a testsúly felesleg, már akinek van!)

Szóljunk a munkatársaknak, a barátoknak és a családtagoknak, hogy jöjjenek szurkolni, de ne mindnyájan a célba, hanem az útvonal második felére, elosztva.

A www.futanet.hu oldalon megtalálható a versenyútvonal térképe az első és az utolsó átfutó idejével, ezt fénymásoljuk ismerőseinknek. Közös megegyezéssel irányítsuk szurkolóink helyét a pálya mentén, hogy a vége felé minél sűrűbben legyenek a biztatások. Kérjük, hogy ne hozzanak bizonytalan összetételű frissítőt.fb share