Téli sportmeteorológia - Németh Lajos: Tipikusan téli idő következik

Nem zord, de tipikusan téli idő jön a következő tíz napban - mondta Németh Lajos, akivel arról beszélgettünk, milyen időjárásra számíthatnak a futók a téli felkészülés alatt. A népszerű meteorológus rendszeresen indul a BSI eseményein, futás közben is figyeli az időjárást.

- Az elmúlt napok, hetek enyhe időjárása után valóban visszatér a tél?

- Így van. Az utóbbi napokban már-már a tavaszt idéző enyhe időben készülhettek a futók, ami a szabadban edzők számára kifejezetten ideális volt. Most viszont, a következő tíz napban igazi téli arcát mutatja időjárásunk: fagyos reggelekre, fagypont körüli délutáni hőmérsékleti értékekre kell számítani. Ugyan nem zord, de tipikusan téli idő következik, a sok évi magyarországi átlagnak megfelelő hőmérséklettel.

- Havazással is számolniuk kell azoknak, akik továbbra is a szabadban szeretnének edzeni?

- Lesz havazás, de a mennyisége egyelőre bizonytalan. A jövő hét elején eshet olyan 5 centimétert meg nem haladó hómennyiség.

- Futhatunk a szabadban a következő hetekben is, vagy célszerűbb átállni a konditeremre és a futópadra?

- Ez az időjárás nem fogja próbára tenni a rutinos futókat. Egyrészt nem lesz olyan mennyiségű hó, ami a szabadban történő futást meggátolná, másrészt - közhelyesen hangozhat ugyan, de mégis fontos - aki régóta fut, tudhatja, ilyen időben rétegesen kell öltözködni, célszerű sapkát és kesztyűt viselni. Edzés közben nem szabad hosszan megállni a szabad levegőn, a futás végeztével otthon pedig le kell venni az átnedvesedett ruhát, majd lehetőleg utána beállni a forró zuhany alá, hogy a megfázást és a bacilusokat elkerüljük.

- Februárban milyen futóidőre számíthatunk?

- Viccesen azt mondanám, egyre hosszabbak lesznek a nappalok, ami egyáltalán nem lényegtelen az ember hangulata szempontjából. Egyre kedvezőbb fényviszonyok között futhatunk, a sötét, szürke időjárásnak lassan vége.

- A meteorológus futás közben is figyeli az időjárást?

- Én minden alkalommal. Élményszámba ment ebből a szempontból a tavalyelőtti E.ON Délibáb Sportnap a Hortobágyon, ahol kilométerre el lehetett látni. Jól kivehető volt, hogyan alakul ki a felhőkből zivatar, azt megelőzően pedig egyfajta valóságos porfal, ami óriási porviharral járt. A futóknak sokszor kell szembenézniük szélsőséges körülményekkel, zivatarral, széllel, intenzív havazással. A legjobb, legideálisabb azonban 15-18 fokos, szélcsendes, változóan felhős időben futni.



fb share