Ő is a 27. Telekom Vivicittára készül: Vendégfutó Új-Zélandról

Zatrok Tibor magyar és új-zélandi kettős állampolgárságú futó, 12 éves kora óta rendszeres hódolója a sportágnak, és idén tervei szerint teljesíti a Félmaraton Mánia több állomását is. Ennek megfelelően április első vasárnapján a Telekom Vivicittá Félmaraton mezőnyét fogja erősíteni.

- Nagyjából három hét múlva rajtol a verseny, mennyire vagy elégedett az eddigi felkészüléseddel?
- Nem állíthatom, hogy maximális erőbedobással készültem a tavaszi debütálásra, így a megszokott 5:20-as ezreknél jobbra feltehetőleg nem számíthatok. Ettől függetlenül egy kellemes élményre készülök, ráadásul ott lesz Dobos József barátom is, aki rábeszélt a nevezésre.
- A felkészülés is közös volt?
- Messze élünk egymástól: ő a fóti sík terepen gyakorol, én pedig a Hűvösvölgyben. Véleményem szerint ez számomra jelent előnyt, egy hegyes-dombos terepen felkészülni mindig egy komolyabb kihívás jelent. Bár időm engedné, minden nap futhatnék, mégis a heti három edzésre álltam rá. Nemcsak a távot és az intenzitást váltogatom, de az időpontokat is. Hol reggel, hol este húzok futócipőt. Nem követek semmilyen felkészülési programot, egyszerűen kikapcsol a futás, ezért is szeretem nagyon. Bár bevallom, csak felnőtt fejjel kezdtem el a konkrét motiváción gondolkozni. Számomra egyfajta relaxáció, mikor az első métereket futom, még tele a fejem a problémákkal, de szép lassan kiürítem a gondolataim. Ezért sem értem, hogyan lehet futás közben zenét hallgatni. Persze elismerem azt is, mindenki másképp éli meg ezt az élethelyzetet...
- Mióta szerves része életednek ez a sportág?
- Szinte a kezdetektől fogva. 12 évesen kezdtem rendszeresen sportolni, kosaraztam, később röplabdáztam, a futás amolyan kiegészítő sportágként kísérte végig a fiatalságom. Közel húsz éve hagytam fel az aktív versenyzéssel, azóta a futás egyre nagyobb szerepet kapott az életemben. Sosem tűzök ki magam elé célt, szimplán életmódommá kívántam tenni a futást. Emlékszem, első félmaratonomat még akkor teljesítettem, mikor Ibusz néven futott a verseny, legutóbb pedig három éve indultam a Nike-n. A két időpont között Új-Zélandon éltem, de ott is két alkalommal neveztem 21 kilométeren, a helyi versenyen.
- Lesz szurkolótáborod a helyszínen?
- Sajnos lányaim jelenleg is Új-Zélandon élnek, de a párom támogatására szerencsére számíthatok. Idén három alkalommal lesz szükségem a buzdítására, a Vivicittán kívül ugyanis ott leszek a Kékesen és a Nike Félmaratonon is.fb share