Szívbarát táplálkozás a munlhelyen is

1. Jó hír, hogy a szívbarát táplálkozás egyik alapvető javaslata, hogy változatosan étkezz, ugyanis a különféle ízek és illatok örömforrássá teszik az étkezéseket.

2. Adj meg minden tápanyagot a szervezetednek, de úgy, hogy közben figyelj az arányokra. A napi elfogyasztott energia 55 százaléka szénhidrát, 30 százaléka zsír, 15 százaléka pedig fehérje legyen.

3. Naponta 5 étkezés az ideális, lehetőleg azonos időpontokban. Arra azonban figyelj, hogy ilyenkor kisebb adagokat fogyassz, mintha csak háromszor étkeznél egy nap. Tehát akármennyi is a munkád, ne hagyd ki a tízórait és az uzsonnát sem, ami ideális esetben legyen friss zöldség vagy gyümölcs.

4. Figyelj oda a naponta elfogyasztott kalóriamennyiségre. Az értekezlet közben elmajszolt pogácsáknak is van energiatartalma! Az ajánlott átlagos napi energiabevitel nők számára 2 000 kcal, férfiak számára pedig 2 500 kcal körüli értéket jelent, de ez az érték függ többek között attól is, hogy milyen fizikai megterheléssel jár a munkád.

5. Ha a büfében a rántott húsos szendvics a legegészségesebb választás, akkor úgy készítsd el a könnyű vacsorát, hogy másnap magaddal tudj vinni belőle a munkahelyedre. Lehet, hogy a kollégáid is hamarosan követni fogják ezt az új szokásodat.

6. A legtöbb esetben megválaszthatjuk, hogy mit ebédeljünk. Figyelj arra, hogy hetente egyszer kerüljön tengeri hal a tányérodra.

7. A legtöbb ember nem iszik elég folyadékot. Tarts egy nagy üveg ásványvizet az íróasztalodon, hogy mindig kéznél legyen. Így észrevétlenül is el fogod kortyolgatni azt a napi 1,5-2 liter vizet, amit a szakemberek ajánlanak.



fb share