A vb döntős Papp Krisztina is készül a Nike Budapest Félmaratonra

Az 5000 méteren Berlinben VB-döntő résztvevő Papp Krisztina számára nem idegen a félmaratoni környezet sem: 2007-ben győzni tudott a Nike Budapest Félmaratonon, tavaly pedig a második helyen ért célba a 21,097 kilométeres távon. Kriszta alig több mint két héttel a világbajnokság után sem pihen, hiszen ott lesz a félmaraton mezőnyben, 102-es rajtszámmal.

"A világbajnokság után ez a félmaraton elég közel van. Ezt figyelembe véve már a vb előtt sem hanyagoltuk el a hosszú futásokat, illetve a hosszabb váltogatásokat. A vb utáni hetet azonban pihenőre kellett vennem, mert nagyon elfáradtam. Ez persze nem teljes pihenőt jelent, hanem azt, hogy könnyebben váltogattam, és csak egy résztávos edzésem volt." - meséli Kriszta. "A verseny hetében már nem szoktam nagyon keményen edzeni, általában a verseny tempójában készülök az edzéseken. Bár most igazán nem tudom, mire lehetek képes 5 kilométer után, de igyekszem ebből is majd a maximumot kihozni. Az időjárás előrejelzést néztem, valószínűleg nem lesz meleg, és ez is segíthet a jó eredmény elérésében. A tervem az, hogy egy kényelmes tempóban futok majd, próbálom nem elfutni az elejét. Szeretnék viszonylag jó időt futni, de egyelőre nem tudom ezt pontosan belőni."

Kriszta szívesen adott néhány tanácsot a félmaratonistáknak a verseny előtt, melyeket érdemes megfogadni. "Saját tapasztalataim alapján a következőket tudom javasolni a futóknak. A verseny előtti napokban érdemes több szénhidrátot bevinni, mint korábban, ezzel is feltöltve a szervezet raktárait. Aki hozzászokott a frissítéshez, annak nem gond, ha futás közben iszik, de aki nem, az vigyázzon, nehogy beszúrjon az oldala. Én már jártam már így, pont félmaraton közben, sőt úgy is, hogy nem lassítottam le eléggé, és félrenyeltem. Tehát aki még nem rutinos ebben, annak javaslom, hogy inkább álljon meg, vagy nagyon lassan kocogva igyon a verseny közben.

Az edzések kapcsán azt tanácsolom, hogy nagyon kemény edzéseket már nem kell végezni, hiszen aki készült a versenyre egész nyáron, az a jó eredmény és a teljesítés érdekében megtette, amit kell, az utolsó hét igazából már nem rontja el - illetve elronthatja, ha nagyon kihajtjuk még magunkat a verseny előtt. Az osztrák maratonfutó, Günther Weindlinger mondta egy félmaraton előtt, hogy a hosszútávfutás egyik feltétele, hogy agyban frissek maradjunk, és teljesen kipihenten álljunk oda a rajthoz. Ezzel én is egyetértek: nem az utolsó héten kell edzéscsúcsokat dönteni.

Még egy fontos tanács, a cipőkkel kapcsolatban: ne olyan cipőben fussunk, amit nem törtünk be eléggé, és amiről nem tudjuk biztosan, hogy 20 kilométernél nem fogja "széttörni" a lábunkat. Ez szintén saját tapasztalat, sajnos jártam már így, pedig 2-3 hete nyúztam a cipőt, és mégis a félmaratonnál derült ki, hogy zsibbad benne a lábam középen. Aki pedig élete első félmaratonját futja majd, annak türelmet tanácsolnék, lassú kezdést, nem baj ha elszáguldanak mellettünk! Az első 10 kilométeren, ha valaki belefut a falba, utána nagyon szenvedős tud lenni a hátralévő 11 kilométer - a félmaratont pedig nem érdemes így teljesíteni."



fb share