A nyílt vízi úszás izgalmai

Wirth Balázs szereti a nyílt vizet, a természetben való úszást. Tervei szerint az 1. BSI Velencei Tóúszásra kerékpárral érkezik Budapestről.

- Miért szereted jobban a természetes vizeket, mint az uszodát?

- Nyáron általában szabad vizekben úszom, télen meg uszodákban. Nekem annyit jelent az egész, hogy a huszonöt méteres medence faltól falig van, és elég unalmas, a nyílt vízen meg szabadabb az ember. Nem kell a medence falát nézni, lehet gyönyörködni a környezetben. Persze akkor, ha ideálisak a körülmények. Volt olyan Öbölúszás, ahol olyan jó méteres hullámok voltak, és semmit sem láttam. Az viszont pont attól volt izgalmas. Egy kis plusz adrenalin, én nem ejtőernyőzök, nekem ennyi adrenalin elég.

- Ha egész évben úszol, akkor nem is készülsz különösebben a Velencei Tóúszásra?

- Voltam néhányszor úszni, de nem készülök külön. Március óta heti egy-két alkalommal járok uszodába, különben biciklizgetek, futok. Idén még nem voltam semmilyen nyílt vízen, a Balatonon, vagy egyéb tavon sem.

- Miért fontos számodra, hogy ott legyél egy versenyen?

- Fontos a versenyek atmoszférája, ott van a sok ember, mindig találkozom régen látott ismerősökkel. Van olyan, hogy akár tizenkétezer ember van egy rendezvényen, és mégis összetalálkozol valakivel, legutóbb például egy öt éve nem látott ismerősömmel futottunk így össze. És persze nagyon más úgy sportolni, hogy nem magányosan kell, például a futás is olyan, hogy egyedül futni nem egy leányálom, de amikor sokan csináljuk, teljesen más a hangulata.fb share