A túledzettségről

A túledzettségről

Amikor kitöltöd az első nevezési lapot az első futóversenyedre, új világ nyílik meg előtted: futó leszel. Eljutottál egy új szintre. Már nem csak azért jársz futni, hogy tegyél valamit egészséged megőrzése érdekében, hanem azért, hogy összemérd erőd és állóképességed másokéval.

Az első versenyén mindenki felfedezi saját magát, megtudja, mennyi erőfeszítést képes tenni saját teljesítményéért. Az első megmérettetés segítségével mindenki felméri saját valódi lehetőségeit.

Természetesen megvan annak a veszélye, hogy a futó túl sokat vár magától, és végül csalódik. Ezután pedig - hogy legközelebb ne valljon kudarcot (melyet egyébként csak ő maga érez kudarcnak) - még elszántabban, még hevesebben kezd edzeni, saját határait feszegetve. Így azonban könnyen beleeshet a futók egyik leggyakoribb, és legkevésbé érthető betegségébe, a túledzettség csapdájába.

Évente kb. egyszer azonban mindenkit elér ez a betegség. Ilyenkor olyan tüneteket produkálnak, mint például a fáradtság, a folyamatosan visszatérő fejfájás, hasmenés, súlyvesztés, a szexuális érdeklődés visszaesése, és az étvágytalanság. De vannak, akik nem tudnak aludni, nehezen koncentrálnak, bedagadnak a nyirokmirigyeik, a már meglévő allergiás tüneteik fokozódnak, vagy megfázás, influenza dönti le őket a lábukról.

Azok a futók akik ilyen szimptómákat produkálnak, túlfeszítették saját testük határait, átestek azon a ponton, amit a szervezetük még elbír, átlépték a határvonalat a megfelelő edzés és a túledzettség között. Ilyenkor jót tesz számukra a pihenés, az edzések szüneteltetése, a természetes gyógyulás folyamata pedig magától bekövetkezik.

Tudományos magyarázatok is léteznek a túledzettségre. Az egyik ilyen magyarázat R.T. McKenzie-től származik, aki a kimerültségnek három típusát különböztette meg.

1. Akut kimerültség légzési problémákkal – gyors lefolyású.

2. A teljes izomzat "fáradtsága" - 1-2 nap alatt elmúlik.

3. Krónikus fáradtság, amely az idegrendszerre is kihat.

Természetesen másféle osztályozások is léteznek, illetve több tudományos magyarázat is igyekszik feltárni a túledzettség lényegét, ezek taglalása helyett azonban hasznosabb, ha sorra vesszük, milyen tünetek előfordulása esetén kell túledzettségre gyanakodnunk.

Érzelmi és viselkedési változások:

- a lelkesedés elvesztése, apátia, "semmi nem érdekel" attitüd, az élet élvezetének csökkenése - a versenyszellem csökkenése - letargia, kedvetlenség, közömbösség - fáradékonyság - ingerlékenység, fokozott érzékenység - idegesség, depresszió, a humorérzék elvesztése - a koncentrálóképesség csökkenése - unottság - alvási szokások megváltozása, álmatlanság - a munkára koncentrálás képességének csökkenése - étvágytalanság - a libidó csökkenése - esetlenség, szerencsétlenség érzete

Fizikai változások:

- képtelenség a megszokott edzésmunka elvégzésére - fokozatos súlyvesztés - nyúzott, fakó arc, levert tekintet - szapora szívverés, nem megfelelő ritmusú szívverés - nehéz légzés, renyhe légzés még 24 órával az edzés után is - izomfájdalom - duzzadt nyirokcsomók - bélproblémák, hasmenés - allergiás reakciók - fejfájás - nőknél a menstruáció kimaradása

Sajnos mindannyian hajlamosak vagyunk beleesni a túledzettség csapdájába. Nem tudjuk elfogadni, hogy halandó emberek vagyunk és a teljesítőképességünknek is van határa. Azt hisszük, hogy minél keményebben edzünk, annál jobb lesz a teljesítményünk – ez az evidencia azonban a futás esetében nem érvényesül. Minél jobban erőlködünk, annál gyengébben futunk majd. A dolgokhoz pedig az is hozzátartozik, hogy a versenyen nyújtott gyenge teljesítményünket főként azzal okoljuk, hogy keveset edzettünk, így ezután még keményebben hajtunk. Ez okozza a túledzettséget, amelyet könnyen meg lehetne előzni.

A túledzettség szindróma kezelése

Amikor egy futó a teljes körű túledzettségi szindrómában szenved (tehát az előbbiekben felsorolt érzelmi és fizikai tünetek nagy része is jelentkezik nála), akkor 6-12 hétig tartó, teljes pihenésre van szüksége. Az edzésfolyamatot csak akkor szabad folytatni, amikor a túledzettségi tünetek teljesen megszűntek. Ellenkező esetben a versenyzés és az edzés folytatása könnyen sérüléshez, fertőzéshez, megbetegedéshez vezethet. Az edzés folytatása túledzettség esetén meghosszabbítja azt a periódust, melyet a futónak végül pihenéssel kell töltenie majd. Ha időben felismerjük a tüneteket, akkor elkerülhetjük a hosszú kihagyást.

Tanács a futóknak: amikor újra edzeni kezdenek, hiába érzik magukat energikusnak és lendületesnek, óvatosan, lassan kezdjenek újra futni! Hiszen a túledzettség állapota egy krónikus visszaesés, így szükség van arra, hogy újra hozzászokjanak az edzéshez.

"A túledzettség nem más, mint elpocsékolt edzésmunka" (Grete Waitz, 9-szeres New York Maraton győztes)

Forrás: Lore of Running

fb share