Az Alföldről a Mátra tetejéig - videóval

Vannak néha egyszerű okai annak, miért gondolja úgy egy alföldi lány, hogy felfut az ország legmagasabb pontjára. Zoltán Judit Debrecenben készül a 13. Kékes Csúcsfutásra. A vele felvett beszélgetés egy tavalyi videofelvétellel egészült ki.

Judit futott már maratont - többek között a firenzeit -, ultramaratont, mostanában pedig harmadik Kékes Csúcsfutására edz.

- Akinek a lábában ennyi kilométer van, annak mennyire megerőltető egy alig több mint 11 kilométeres táv?

- Nem a táv megerőltető, hanem maga a hegy. Az kihívás benne, hogy nem edzem hegyen, mivel az Alföldön élek. Igazából kellene, de nálunk nincsen, úgyhogy lehetőség híján nem tudok erre speciálisan felkészülni. Ezt mutatja is az eredményem mindig. Tavaly edzettem télen rá, hegyi versenyeken, terepfutásokon indultam, de idén nem sikerült még.

- Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy nem annyira tapasztalt futónak a Kékes Csúcsfutáson?

- Annyira nem megerőltető nyilván, mint egy maraton, mivel nem húsz, vagy harminc kilométer emelkedőről van szó, de egy félmaraton nehézségével simán felér. Tehát kivesz sokat az emberből, pláne, hogy mindig jó meleg van.

- Ad-e valami plusz motivációt a Kékes, az, hogy saját erőből felfut Magyarország legmagasabb pontjára?

- Nem vagyok egy hegyi futó. Ha mégis mondanom kell valamit, akkor azt, hogy felérni jó, a sípálya végén már nagyon jól szoktam magam érezni. Persze az is felemelő érzés, hogy ennél nincs magasabb hely az országban, de van az a helyzet, amikor ennek kifejezetten örülni tudok. Get Adobe Flash playerfb share