Bakó Zoltán: Teljesíteni akarom, és jól érezni magam

A budapesti Bakó Zoltán már tíz éve jár úszóversenyekre, leginkább azért, hogy jól érezze magát a vízben. Most egy barátjával vág neki az 1. BSI Velencei Tóúszásnak. Interjúalanyaink a következő napokban a BSI egyik idei új eseménye kapcsán beszélnek.

- Mi a különbség a Velencei-tó és a Balaton között?

- Voltam már velencei tóúszáson, jobban mondva strandátúszáson, csak egy ideje már nem tartják meg. A Balatont is átúsztam nem egyszer. A Velencei-tónak nagyon emberléptékű a hangulata, ami nagyon megfogott. Szeretem az elhelyezkedését, a környezetét, magát a vizét. A Balaton már a mérete miatt is jobban hasonlít egy tengerhez, mint egy kis tóhoz. A két tó mélysége, a hullámok nagysága nem is hasonlítható össze, egyértelmű, hogy a Velencei-tó nyugodtabb. Amatőr úszóként sokkal jobban ajánlott abban úszni, sokkal kiszámíthatóbb.

- Miért a hosszabb, 3000 méteres távot választottad?

- A kétezres évek elejétől kezdtem el amatőr úszóversenyekre járni. Azóta nagyjából rendszeresen járok, voltak kisebb kihagyások, de azok sem rajtam múltak. Azért választottam a hosszabb távot, mivel elég tapasztalat áll mögöttem. Ha a 3500 méteres strandátúszás sem okozott problémát, akkor természetes, hogy a hosszabb távon állok rajthoz. Hetente egyszer legalább igyekszem úszni, ilyenkor általában egy kilométereket úszok uszodában.

- Többször úsztál már a Velencei-tavon versenyt. Mit javasolnál a tapasztalanabb úszóknak?

- Azt mindenképpen tanácsolnám, hogy ne úgy menjenek neki, hogy nem úsztak előtte mondjuk öt éve. A mostani 1. BSI Velencei Tóúszás az északi parton lesz, ami tudomásom szerint mélyebb, erre figyelni kell. Készüljön rá valamennyit, ne egyen előtte sokat, nagyon speciális felkészülés nem kell hozzá. Ha nagy lesz a meleg, naptejet használjon értelemszerűen, hűvösebb idő esetén szoktak izomlazítókat magukra kenni az úszók. A 3000 méter előtt már érdemes a versenyt megelőzően legalább egy fél évvel heti rendszerességgel úszni.

- Ha röviden el kellene mondani, miért csinálod, mit mondanál?

- A mozgás szeretete miatt, meg magamnak akarok bizonyítani. Persze nézem majd az időeredményemet is, de az úszás elsősorban számomra azt jelenti, hogy jól esik, ha teljesítem a távot. Egy barátom biztos velem fog úszni, jó dolog, hogy egyszerre indulunk el, és látjuk egymást úszás közben, de arról szól az egész, hogy teljesítsük, és jól érezzük magunkat.fb share