Bemelegítés, levezetés

A bemelegítés titkai

A könyvben az előszó, az operában a nyitány, a lakásban az előszoba, étkezés előtt a kézmosás, a szerelemben az előjáték és az edzésen a bemelegítés az életrevaló "kezdőlépés". A nyugalmi állapotból a terhelésre bemelegítő mozgással készíthető fel a sportoló teste és lelke is. A bemelegítő, lassú futás - kezdőknek a lendületes járás - serkenti a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, így emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek kitágulnak, a szervezetben végbemenő fizikai és kémiai folyamatok felgyorsulnak. A sportoló bemelegítéskor idegrendszerével együtt hangolódik a várható munkavégzésre, még a koordinációs funkció is javul. Így csökken a sérülésveszély.

Speciális bemelegítés és nyújtás futóknak

A testileg és lelkileg is erősebb igénybevételhez a szokásosnál is több bemelegítés szükséges. Ez a speciális többlet része a melegítésnek: általában egyéni. Függ a verseny távjától vagy az edzés erősségétől és még jobban a futó pillanatnyi edzettségétől, idegállapotától. Fontos ez a speciális bemelegítés verseny vagy intervallumos edzés előtt, mert segíti majd az idegrendszeri és a pszichikai feladatokat is. A futás megfelelő mozgástechnikájával történik az idegpályák bejáratása, az ideg-izom kapcsolat felfrissítése, a futó felkészítése a versenyre, illetve a résztávos edzésre.

Nyújtókalauz futóknak

A futás gyakorlatilag az ember legtermészetesebb mozgása. A legegyszerűbb, bármikor és bárhol végezhető, általános állóképességet fejlesztő sport, igaz, nem a legizgalmasabb. Mégis a világ legnagyobb futóversenyein 20-30 000 ember is elindul, hogy teljesítse a kitűzött távot, és átélje az egyik legfantasztikusabb, diadalittas érzést, amit a kihívás leküzdése, a siker élménye jelent. Már az első ilyen élmény a futás rabjává tehet...fb share