A Magyar Honvédség Központi zenekara ad erőt a 29. kilométernél

A Parlament alatti rakpart szakaszon fújja a talpalávalót a kiváló zenekar. Rövid szünetekkel, 15-20 perces blokkokba rendezett 120 perces lelkesítő térzenével biztatja a mezőnyt a hátralévő 13 km-re.


A Magyar Honvédség Központi Zenekara hazánk legnagyobb létszámú katonazenekara, amely 1962-ben alakult különböző átszervezések következményeként. Múltja azonban visszanyúlik egészen 1896- ig, amikor létrejött az Első Honvéd Gyalogezred zenekara Budapesten . Ennek az együttesnek valójában jogutódja a Központi Zenekar, így egy több min 100 éves hagyománnyal bíró társulatról beszélhetünk.

Elsődleges feladata a legmagasabb szintű állami, nemzeti, katonai és egyházi protokolláris rendezvények zenei kiszolgálása. Kiemelt tevékenysége továbbá a magyar katona és fúvószenei hagyományok ápolása, amatőr fúvószenekarok támogatása, segítése. Fontos zenei küldetése az együttesnek új fúvószenei művek interpretálása és a magyar zeneszerzők inspirálása újabb alkotásokra.

A zenekar rendszeres résztvevője a nemzetközi és hazai katonazenekari találkozóknak és fesztiváloknak. Európa számos országában bizonyította már zenei kultúránk magas színvonalát. Nagysikerű koncertek jelzik ennek nyomát.

Számos nívós hangverseny, térzene és parádés vonulás mellett az egyre népszerűbb zenés alaki bemutatói jelentenek remek szórakozást közönségüknek.

Repertoárjuk sokrétű, a hagyományos fúvószenétől a kortárs műveken keresztül a könnyűzenéig terjed. Előadásaikat szívesen tűzi műsorára a Magyar Rádió is. Eddig munkáikból már közel fél tucat CD lemez jelent meg. A zenekar karmestere: Kovács Tibor alezredes, helyettese: Szabó Imre őrnagy, a zenekar vezetője: Sárosi Péter századosfb share