Így fuss esőben! - hasznos tippek rossz idő esetére

Fogalmazzunk derűlátóan: egyelőre még esőt jósolnak a hétvégére, különösen vasárnapra, amikor a legtöbb futó lepi el Budapest utcáit. Nyolc pontban foglaltuk össze, mire érdemes figyelni, ha nem változik a helyzet.


1. Öltözködj rétegesen!
A legfontosabb a legalsó réteg, amit közvetlenül a bőrrel érintkezik: ez legyen technikai anyagból készült póló, és nem pamut. (Tehát a rajtszámfelvételkor kapott versenypóló tökéletes.) Legfelső rétegként pedig felejtsd el a víztaszító esőkabátot, mert az benntartja a hőt és a nedvességet, inkább jól szellőző anyagból készült széldzsekit válassz. Semmiképpen se viselj vastag pamutruházatot, mert azok beszívják a nedvességet. Attól, hogy esik, még nem kell melegen öltözni, futás közben meleged lesz, ha túl sok réteget húzol magadra.

2. Viselj sapkát!
Esőben a legfontosabb a baseball-sapka vagy esőkalap, amely elvezeti a vizet az arcról.

3. Szemeteszsák újratöltve
Ha épp akkor ered el az eső, amikor egy verseny rajtjánál ácsorogsz - netán már azelőtt is zuhogott -, jól jön a szemetesszák. Tépj rá kétoldalt két kisebb lyukat a karoknak, és a tetején egyet a fejednek. Amikor elindul a mezőny, akkor egyszerűen vedd le, és dobd félre - persze ne a többiek lába elé. (Így nem ázol el már futás előtt, illetve nem egy esőkabáttal kell ugyanezt megtenned. Persze ha egy barátodnak ki tudod adni a kordonon túlra, az még egyszerűbb.)

4. Régi cipőd is jól jöhet
Ugyanezt megteheted a cipőddel is: egy régi, elhasznált cipőben várd a rajtot, és csak közvetlenül a rajt előtt cseréld át az igazira, amelyben futni fogsz. Ha szerencséd van, és időközben eláll az eső, akkor így száraz cipőben futhatod végig a távot.

5. Ne spórolj a vazelinnel, ragtapasszal!
Vizes időben még inkább fenyeget a kidörzsölődés-veszély, ezért kend be az erre hajlamos testrészeket: pl. láb, combköz, felsőkar, nőknél a sportmelltartó vonala alatt.


6. Csomagold be, amit kell!
Ha futás közben sem tudsz megválni a mobilodtól vagy más elektronikai eszközödtől, gondoskodj arról, hogy ne kerüljön a közelükbe nedvesség: vízálló tasakba, zacskóba helyezve vidd őket magaddal.

7. Azonnal szárazba!
Ha célba értél, hamar öltözz át száraz holmiba, a vizes cipődet pedig tömd ki száraz, összegyűrt papírgombócokkal. Ez felszívja a nedvességet, és megakadályozza a cipő eldeformálódását.

2010-ben egyébként szintén esőben zajlott a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton® és Futófesztivál, ám ez nem riasztotta vissza a maratonistákat: 2658-an érkeztek célba 42 kilométer teljesítése után. Az ebben a cikkben található két kép is azon az eseményen készült. Hiába, úgy tűnik, a jubileumok már csak ilyenek...fb share