Mérnök, meteorológus és egyetemista egy csapatban

Máté, Rita és András, a három Dohány-testvér a Telekom Vivicittá Városvédő futáson közösen "másfélmaratont" fut, és nem mellékesen beteg gyerekeknek gyűjtenek adományokat. De egyúttal az is a cél, hogy kicsit javítsanak legjobb időeredményükön.


Különleges, de nem először rajthoz álló "alakulat" lesz az idei Telekom Vivicittá Városvédő futáson az a trió, amelynek tagjai a cinkotai Dohány-családot képviselik. Ahogy már tavaly is, a közlekedésmérnök Máté (28), a meteorológus Rita (25), valamint a Testnevelési Egyetemen tanuló András (19) is a félmaratoni távnak fog nekivágni, azzal a közös tervvel, hogy lehetőleg az egyéni csúcsukat megjavítva érkezzenek a célba. Sokadmagukkal együtt ők is a teljesítés örömét keresik a futásban, ezúttal azonban másoknak is boldogságot szeretnének szerezni.

"Mi hárman jótékony céllal teljesítjük április 19-én a félmaratoni távot, a közös "Másfél Maratoninkat". Felhívásunkkal 350 ezer forintot szeretnénk összegyűjteni a súlyos beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó alapítványnak, még pedig a "Bátor Tábor Élménykülönítmény" futócsapatának tagjaiként. Arra számítunk, hogy sokan "fogadnak majd örökbe" egy-egy kilométert az általunk megtett körülbelül 60 kilométerből, és az így összegyűjtött pénz minél több daganatos, vagy más súlyos betegségben szenvedő gyerek számára teremti meg a részvétel lehetőségét. Futótársainkkal együtt száznál is több beteg gyereknek szeretnénk az élményekben gazdag, és a gyógyulásukat is elősegítő táborozás pénzügyi hátterét megteremteni. Reméljük, hogy az élménykülönítmény honlapjára látogatók között sok együtt érző támogatóra akadunk. " - mondta a három Dohány-testvér "szóvivőjeként" Rita, a Telekom Sporthír Szolgálatnak adott nyilatkozatában.

Dohány Rita az első osztályú bajnokságban jelenleg a hetedik helyen álló Újpest női labdarúgócsapatának a tagja, aki azért kezdett el futni, hogy javítson a kondiján. Egyre hosszabb távok megtételére vállalkozott, miközben a három fiútestvére közül kettőt sikerült rábírnia a közös futásokra.

"Én a tizedik félmaratonom előtt állok, de tavaly már a teljes távú maratont is sikerült végigfutnom 4:39 óra alatt. A fiúkkal néha terepen is lefutjuk a félmaratont, és mindig az a célunk, hogy egy kicsit javítsunk a legjobb eredményünkön. A Vivicittán is próbáljuk majd tartani a lépést egymással, ami 10 kilométerig általában sikerülni is szokott, a táv második felében viszont már önállósulunk, az megy előre, aki jobban bírja. Én az utolsó két kilométeren mindig próbálok belehúzni, a célhoz közeledve ez a legnagyobb a kihívás. Amint beérünk, keressük egymást és azon melegében megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, de értékeljük is az időnket. Úgy tűnik, hogy az idén Andris öcsém lesz a leggyorsabb, én pedig a második helynek is örülnék a családi háziversenyben. Hab lenne a tortán, ha még az 1 óra 44 perces egyéni legjobbamat is sikerülne megjavítani. A mi futásunk persze nem elsősorban a rekordokról szól, hanem a közös élményekről, a sok lelkes futó leírhatatlan látványáról, és a jó társaságról, számomra pedig még arról is, hogy a kihívás nem maradt teljesítés nélkül." - hangsúlyozta az NB I-es focista Dohány Rita, akit bizonyára a gyepen sem ér kritika amiatt, hogy lassan vagy keveset futott.fb share