Napfogyatkozás színesíti a balatoni futók péntekjét

A táj szépsége és a futás öröme mellett részleges (60%-os) napfogyatkozással is találkozhatnak a 8. Spuri Balaton Szupermaraton (és a Spuri Öböl Félmaraton) résztevői. De csak óvatosan! A ritka csillagászati jelenség némi veszéllyel is párosul.


Március 20-án a 8. Spuri Balaton Szupermaratonon és a Spuri Öböl Félmaratonon indulók a rajt előtt, illetve kevéssel utána is megfigyelhetik a részleges napfogyatkozást. A napkorong több mint fele ki lesz takarva, ami a napfény csekély mértékű, de észrevehető csökkenésével jár. A fogyatkozás maximuma a Balaton nyugati térségében délelőtt háromnegyed 11 körül várható, a jelenség reggel valamivel fél 10 után kezdődik és 12 óra előtt véget is ér. Így a részleges napfogyatkozást nagyrészt az aznapi bemelegítésekkor, illetve a napi táv elején élvezhetjük majd.

Bizonyára sokan tudják, hogy ilyenkor ártalmas a Napba nézni (részleges napfogyatkozás esetén is), a napszemüveg sem nyújt teljes védelmet, inkább csak a hegesztőüveg, bár kíváncsiak vagyunk, ki fog abban futni... A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján így figyelmeztet: "Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!"

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el, a hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek.


(A kép egy tavalyi, ausztráliai részleges napfogyatkozáson készült. Fotó: Andrew Wall)fb share