Félmaratonokra specializálódva

A budapesti Szentkirályi András Szentesen dolgozik, és ott készül arra, hogy a Hortobágyon lefussa a terep félmaratont a 7. E.ON Délibáb Sportnap keretében. Kilenc hónapon belül ez lesz a harmadik félmaratonja.

- Mit kell tudni a "futóelőéletedről"?

- Fiatal korom óta futok. Egykor rendszeresen edzettem, tájfutóversenyekre is jártam. Ma már csak magamban futok és rendszertelenül. A futás számomra kikapcsolódás, felüdülés és rekreáció.

- Többnyire félmaratonokon indulsz. Miért kedveled ezt a távot?

- A megmérettetés miatt, ugyanis a 21 kilométer súrolja a határaimat. Maratont nem mernék bevállalni, mivel ahhoz alaposabb felkészülés szükséges, egyébként pedig sérülésveszélyesebbnek is tartom azt a távot. A félmaratont gond nélkül le tudom futni. A terepet jobban szeretem, változatosabbnak tartom, ezért is neveztem az E.ON Délibáb Sportnapra.

- Van valamilyen speciális edzésterved erre a versenyre?

- Ha benevezek egy futóeseményre, előtte azért felhozom a kondíciómat a megfelelő szintre, ilyenkor adok keretet az edzéseimnek, és törekszem a rendszerességre. Támpont az időmérés. Budapesti vagyok, de mivel Szentesen dolgozom, és a munkám miatt egész héten ott vagyok, így legtöbbet a város melletti Tisza-gáton futok. És mindig az időt mérem, nem a távot. Meghatározott időt haladok egyik irányba, majd ugyanannyit vissza. Visszafelé ígyekszem mindig gyorsabban megtenni a távot, mint odafelé. Beleveszek a programba váltakozó tempójú, részidős futást is. Hetente kétszer-háromszor járok futni, verseny előtt még próbálok egy-egy alkalmat beiktatni. Minimum 40 percet mindig futok, de inkább egy-két órát. Az E.ON Délibáb Sportnapon 1:45-ös időre számítok.fb share