Így kell kedvet kapni a futáshoz

Gyukli Katalin az éremért fut, mivel megirigyelte az öccse éremkollekcióját. A budapesti futó negyedszer vág neki Magyarország legmagasabb hegyének a 13. Kékes Csúcsfutáson.

- Ez lesz a negyedik futásod, de tavaly nem indultál. Sérülés?

- Nem, ez kicsit bonyolultabb. Amikor először indultam a Kékesen, 2 óra 2 perc alatt értem célba, míg a következő évben ezt sikerült levinni 1 óra 45 percre. Akkoriban volt három hónapnyi szabadidőm, amikor jobban tudtam edzeni. Rá egy évre sikerült megismételnem az 1 óra 45 perces időt. Tavaly tavasszal viszont úgy éreztem, nem vagyok megfelelően fölkészülve, ezért úgy döntöttem, hogy inkább kihagyom. Az igazság az, hogy idén sem változott sokat a helyzet, ráadásul vasárnap indulok a K&H olimpiai maraton váltón, és nem tudom, mire leszek képes a Kékes Csúcsfutáson szerzett izomlázzal.

- Mi vett rá, hogy elkezdd a futást?

- A versenyek hangulatát nagyon szeretem. A öcsém rendszeresen futott, és mindig kapott érmet, nekem meg nem volt érmem, én is szerettem volna, és úgy gondoltam ehhez nem kell semmi mást, csak futni. Ez 2005-ben volt, amikor végül ősszel lefutottam a maratont.

- Rutinos "csúcsfutónak" számítasz. Mire hívnád fel a Kékesen először indulók figyelmét?

- Fantasztikus érzés fölérni, de nagyon kemény. Azt mondanám ennyi csúcsfutással a hátam mögött, hogy az első öt kilométert kell túlélni. Utána lankásabb rész következik úgy nyolc kilométerig, és az utolsó 3,6 kilométer a legkeményebb, de nyilván aki Mátraházáig felér, az valahogy fölvonszolja magát a célig. Úgy vagyok magam is, hogy rengeteg holtpontot küzdök le közben, magamat is legyőzöm, de ha az ember fölér, akkor elmondhatja magáról, hogy megcsinálta. A felkészülés nehézségéről azt mondhatom, hogy Gazdagréten lakom, ha ott edzek, akkor eleve terepen futok, illetve heti kétszer a nagymamámnál Érdligeten gyakorolok. Bár ott sem végig emelkedik az út, és pont ez a gond a Kékessel, hogy ott pedig igen. Ezt még a Normafa-félmaraton útvonalával se lehet modellezni, ott is van egyenes szakasz.

- Sikerült valakiket "megfertőzni" a futással?

- Több ember a környezetemben miattam kezdett el futni, például a párom édesanyja, vagy az élettársa, de egy barátnőm párját is rávettem. A barátomat volt a legnehezebb meggyőzni, nagyon ellenállt. Úgy puhítottam meg, hogy ő siklóernyőzik, és oda az induláshoz az kell, hogy a teljes felszereléssel lendületet vegyen egy meredek oldalon. Annyira belejött, hogy velem tart, és megpróbálja a 13. Kékes Csúcsfutást is.fb share