Kálovics Anikó a föld körül

Első állomás, Osaka - Zsódér Zsolt beszámolója.

Sokan látták Anikó sikeres london maratoni iramfutásait, többek között az osakai női maraton szervezői is. Így meghívtak bennünket az eseményre, ami a 30. évfordulóját ünnepelte, és egyben válogató volt a japán hölgyeknek a világbajnokságra.

Spanyolországi edzőtáborból indultunk, Alicante, Madrid, Doha, Osaka útvonalon, összesen 16 órás repülőút után érkeztünk meg. Japánban mind a ketten először járunk. A vendéglátásuk, a figyelmességük, a tiszteletük európai ember számára nagyon szokatlan. Anikót virágcsokorral várták a szállodában, ami természetesen egy park mellett helyezkedett el, hogy az edzés megoldható legyen, a 2,6 milliós nagyvárosban. Két kétágyas szobát kaptunk, de nem azért mert a szobák kicsik voltak. Hiába mondtuk, hogy az egyik felesleges, nekünk ennyi járt. A riport, és természetesen a vakuk villogása sem maradt el. A versenyzők máris szerepeltek a másnapi újságokban. Sportolói szoba, víz, energiaital, gyümölcsök, minden nap más apró süteményekkel, dvd filmekkel. Minden kívánságunkra figyeltek. Tréfából kiírtam a white boardra, ismét "szeretnénk fahéjas csigát", másnapra hozták.
A plusz nyolc óra időeltolódás okozott kis nehézséget. Este két, három óra körül, megébredtünk, de a verseny előtti nap már átaludtuk az éjszakát. Vasárnapra megérkezett a hideg, erős széllel. A három irammenőtől 17 perces öt kilométereket kértek. 10 kilométerig nem is volt probléma, kis hátszélben, 33:50. Azonban innen befordultak a szembeszeles szakaszokra és keményen kellet nyomni, hogy ne csökkenjen az iram. 15-nél, illetve 20-nál kiálltak a japán nyulak. A féltáv már kicsit elcsúszott 1:12'05, de ennek ellenére Anikó folytatta a megbeszélt 25 kilométerig, 44 másodperccel rosszabb lett. Itt pokróc és taxi várta, hogy bevigye a hotelig, de inkább, levezetés képen, visszakocogott. Kicsit csalódottak és kíváncsiak voltunk, mit szólnak majd a szervezők. A rossz kedvünk hamar elszállt. Edzők, versenyzők gratuláltak Anikó munkájához, és megköszönték a felvezetést. Mindenki tudta, ilyen nagy szélben ez is kiváló teljesítmény volt. A későbbi győztes a táv második felében további két percet lassult.
Este ünnepélyes díjátadás, állófogadás. Később az elit versenyzőket meghívták egy japán étterembe, ahol megkóstolhattuk a helyi ínyencségeket. A hangulatot tovább oldotta az elfogyasztott szakék mennyisége is.

Holnap tovább repülünk kelet felé. A következő megálló Puerto Rico.fb share