Kánikulában a Kékesen

Kánikula, végig ragyogó napsütés, 1100-nál is több futó, Szabó Gábor és Papp Ildikó győzelme. Véget ért a 13. Kékes Csúcsfutás.

Gyönyörű nyári idő várta a Mátrában a 13. Kékes Csúcsfutás résztvevőit. A 11,6 kilométeres távon több mint 1100-an indultak, hogy teljesítsék a 671 méter szintkülönbségű versenyt.

A 13. Kékes Csúcsfutás mezőnye 11 órakor indult Mátrafüredről. A 378 méteres magasságban lévő rajtnál 34 fokot mutatott hőmérő, fent a Kékesen, 1014 méteren napon 31 fok volt. A futók az útvonal elején sokáig a tűző napon igyekeztek a csúcs felé, a hőmérséklet szempontjából az utolsó néhány kilométer lehetett kellemesebb, amikor is Mátraháza után árnyékosabb szakaszok következtek. A nagy meleg alaposan megterhelte a futókat, akik viszont nem adták meg magukat, és teljesítették a távot.

A férfiaknál elsőként Szabó Gábor (ELTE Sashegyi Gepárdok) ért célba, a 11,6 kilométert 49:07 alatt tette meg. "Az első kilométer után eljöttem a mezőnytől, és mivel ezért nem is szorongatott senki, végig erős, tempós iramot futottam. A hőség 1-2 percet mindenképpen "kivett" az időeredményemből" - értékelt a befutó után a győztes. Másodikként a férfiaknál Szalóki Róbert ért fel a Kékesre, a harmadik helyen Beda Szabolcs végzett.

A női győztes a Karbona SAC versenyzője, Papp Ildikó lett, 1:00:16-os idővel nyert. "Az elejétől egyedül futottam az élen. Nagyon sokat számított, hogy a bringás kísérőim mellettem voltak. A mai versenyen nem az időeredmény volt a fontos számomra, hanem a győzelem. A kánikula miatt nem is lehetett cél most a jobb időeredmény" - mondta Ildikó, miután célba érkezett. Őt Vas Vera, majd Szabó Krisztina követte a nők mezőnyében.

A dobogósok után folyamatosan érkezett a Kékesre a többi futó, akik aztán az érem átvétele után az elmaradhatatlan csúcsköves fotózásra igyekeztek. A befutó előtti szakaszon a szép számmal összegyűlt szurkolók biztatták és tapsolták a futókat. A gyönyörű időben fantasztikusan jó volt a hangulat Magyarország legmagasabb pontján.

Akadt, aki nem aprózta el. Kisházi László, Zilaci Hódmezővásárhelyől eleve futva jött a Kékes Csúcsfutásra. Az alföldi városból 180 kilométert futott 30 óra alatt, pénteken este érkezett meg Mátrafüredre.

A 13. Kékes Csúcsfutás kora délután az eredményhirdetéssel ért véget.

Eredmények

Férfiak

1. Szabó Gábor (ELTE Sashegyi Gepárdok) 49:07

2. Szalóki Róbert (Hírös, Kecskemét) 52:32

3. Beda Szabolcs (Bp. Honvéd) 53:13

Nők

1. Papp Ildikó (Karbona SAC) 1:00:16

2. Vas Vera (Eger) 1:01:29

3. Szabó Krisztina (Szolnoki Honvéd SE) 1:03:06fb share